Za program "Moja prva plata" prijavljivanje mladih od danas do 6. decembra

13.11.2023

09:28

0

Autor: R.B.

Danas je počelo prijavljivanje mladih za plaćeno stažiranje u privatnim kompanijama i javnim ustanovama u okviru državnog programa

Za program "Moja prva plata" prijavljivanje mladih od danas do 6. decembra
Ilustarcija - Copyright Profimedia

Nakon što je prošle nedelje završilo prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje slobodnih radnih mesta, od danas je počelo prijavljivanje mladih za plaćeno stažiranje u okviru državnog programa "Moja prva plata".

Prijavljivanje traje do 6. decembra, a potom će već od sledećeg dana 7. decembra pa sve do 22. decembra poslodavci birati kandidate među onima koji su se prijavili za stažiranje u privatnim firmama i javnim ustanovama na portalu "Moja prva plata“.

Najkasnije do 29. decembra biće objavljena konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih izvršilaca na oglašenim radnim pozicijama.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata, kojima se uređuju međusobna prava i obaveze, biće obavljeno od 1. do 19. januara sledeće godine, a u tom periodu mora početi i sprovođenje ovog programa.

Stažiranje za 10.000 mladih

Planirano je da se u program "Moja prva plata" u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa ali uz određenu mesečnu novčanu naknadu.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike