Dva moćna špijuna u glavnim ulogama! U pregovorima Hamasa i Izraela stoje dva predloga

12.11.2023

18:05

0

Ako se ti uslovi zadovolje, Hamas bi mogao na slobodu da pusti još stotinak otetih civila iz Izraela

Dva moćna špijuna u glavnim ulogama! U pregovorima Hamasa i Izraela stoje dva predloga
Maskirani vojnici brigada Kasam - Copyright AP Photo/Adel Hana

Izrael i Hamas pregovaraju o uslovima puštanja otetih talaca, tvrde dobro upućeni izvori za Njujork tajms.

Medijacija se, navodno, održava pod okriljem američkih i katarskih zvaničnika, a u Dohu su odleteli i Vilijam Berns, direktor CIA- i David Barnea, šef izraelskog Mosada, kako bi rešili taj zadatak.

Pregovara se o dva predloga - prvi se odnosi na oslobađanje dvadesetak civila u zamenu za kratkotrajnu obustavu vatre koja bi Palestincima omogućila snabdevanje bolnica te pristup humanitarnoj pomoći.

Ako se ti uslovi zadovolje, Hamas bi mogao na slobodu da pusti još stotinak otetih civila iz Izraela.

Otežavajuća okolnost

Osoba upućena u status pregovora za Njujork tajms kaže kako je otežavajuća okolnost činjenica što je samo dvadesetak talaca u zatočeništvu Hamasa.

AP Photo/Yousef Masoud
 

Preostalih 200 su teroristi, navodno, prebacili zloglasnom palestinskom Islamističkom džihadu i drugim grupacijama u Gazi nad kojima Hamas nema ingerenciju.

Takođe, Hamas glatko odbija i razmotriti opciju oslobođenja otetih vojno sposobnih muškaraca. Procenjuje se da je njih između 130 i 140.

Izrael je, naime, pod sve snažnijim pritiskom zapadnih saveznika da drastično smanji obim vojnih operacija u Gazi u kojima gine puno ljudi, prenosi Jutarnji list.

- Poginulo je previše Palestinaca. Moramo raditi na tome da se zaštite civili i da im se osigura pristup humanitarnoj pomoći - poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken iz Nju Delhija, nakon recentne iscrpne diplomatske turneje po Bliskom istoku.

Prevelik broj žrtava

Tom je izjavom dao naslutiti da je Bajdenova administracija sve zabrinutija zbog ogromnog broja poginulih u Gazi.

S američkim se saveznicima složio i francuski predsednik Emanuel Makron, pa je putem zvaničnog saopštenja ove subote apelovao na Izrael da prestane da raketira lokacije na kojima su deca, žene i stariji građani Gaze.

AP Photo/Abed Khaled, File
 

- Jako smo zabrinuti što su se napadi na bolnicu al-Šifa dramatično intenzivirali tokom proteklih sati, a naši su volonteri prijavili da je situacija na terenu neizdrživa - navodi se u Makronovom saopštenju, uz napomenu kako "Izrael i dalje ima pravo na samodobranu", ali da "ne postoji opravdanje za bombardovanje bolnica".

Gardijan piše da je dotična bolnica poslužila kao utočište više od 50.000 civila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike