Er Srbija je sazrela: „Bilo je vreme za rastanak sa Etihadom“

13.11.2023

16:45

0

Izlazak „Etihad Ervejza“ iz suvlasništva u „Er Srbiji“ je očekivan a iz celog aranžmana srpska nacionalna avio-kompanija je izvukla maksimum, kaže Petar Vojinović

Er Srbija je sazrela: „Bilo je vreme za rastanak sa Etihadom“
Er Srbija - Copyright Profimedia

Razlazak „Er Srbije“ i „Etihada“ se mogao očekivati i u krugovima vazduhoplovne industrije već je poznato da je i strateški i operativni menadžment srpske kompanije pre svega baziran na domaćim stručnjacima i inostranim menadžerima koji su angažovani nevezano za priču o suvlasništvu koja je počela pre 10 godina, izjavio je danas osnivač i glavni urednik vazduhoplovnog portala „Tango Six“, Petar Vojinović.

On je povodom preuzimanja preostalog manjinskog udela u „Er Srbiji“ od „Etihad Ervejza“ od države Srbije za Tanjug rekao da ono što su država Srbija i srpski nacionalni avio-prevoznik dobili od tog aranžmana nisu toliko bila ni finansijska ulaganja, već promena korporativnih standarda i opšte renoviranje poslovnog tadašnjeg modela nekadašnjeg „JAT-a“.

Prema njegovim rečima, to je prilično uspešno urađeno i za „Er Srbiju“ je bilo korisno jer je donelo mogućnost da se apsorbuje jedan veoma štetan ugovor sa kompanijom „Erbas“, gde je država Srbija mogla da izgubi tadašnji avans od nekoliko desetina miliona evra.

- Ta obavezna porudžbina na koju se naša država obavezala bila je apsorbovana u „Etihadove“ tadašnje narudžbine aviona i država Srbija je bila oslobođena tog troška, tako da je saradnja, kada se sve podvuče bila prilično pozitivna - rekao je on.

Iako je saradnja imala svoje uspone i padove, kaže, izrodila je novi poslovni identitet srpske aviokompanije, koja je sada mnogo zrelija, sposobnija i agilnija.

- Ona, iako ne toliko velika po fizičkoj veličini i brojnosti flote, u poslednje dve godine je počela da iskorišćava neke veoma turbulentne prilike, pre svega u regionalnom aviosaobraćaju, gde je iskoristila određene praznine koje su se pojavljivale - rekao je Vojinović.

Istakao je da je izlaskom „Etihada“ iz menadžmenta, dakle sa lokalnim menadžmentom podržanim inostranim profesionalnim menadžerima koji nemaju veze sa „Etihadom“, naš avioprevoznik uspeo da u poslednjoj letnjoj sezoni dovede srpsku avio-kompaniju do novih rekorda, što po broju prevezenih putnika, što po povezanosti.

- Beograd je jedan od najpovezanijih glavnih gradova od svih gradova u regiji, frekvencije su povećane i ova zimska sezona biće najbolja po poslovnim parametrima za Er Srbiju - rekao je Vojinović.

Prema njegovim rečima, mnoge stvari kojima je aviokompanija robovala su sada u velikoj većini promenjene.

- To posebno ističe činjenicu da je menadžment naše aviokompanije savršeno sposoban da je vodi i da je ovo partnerstvo sa „Etihadom“ došlo do svog prirodnog kraja upotrebljivosti - rekao je Vojinović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike