"Er Srbija" slavi 10. rođendan u rekordnoj godini

26.10.2023

10:41

0

Autor: G.M.Š.

Srpski nacionalni avio-prevoznik obeležava jubilej u iščekivanju četirimilionitog putnika

"Er Srbija" slavi 10. rođendan u rekordnoj godini
Er Srbija - Copyright Promo/Er Srbija

„Er Srbija“, nacionalni srpski avio-prevoznik u kome je manjinski vlasnik i emiratski „Etihad ervejz“, danas obeležava deset godina rada.

Tokom nedelje u kojoj se obeležava jubilej kompanije, "Er Srbija" je premašila broj od 3,5 miliona prevezenih putnika od početka godine, a očekuje se da bi do kraja 2023. mogao da bude nadmašen i apsolutni rekord od četiri miliona prevezenih putnika u jednoj godini, što je više nego trostruko u odnosu na poslednju godinu pre pokretanja "Er Srbije".

U protekloj deceniji, srpska nacionalna avio-kompanija obavila je preko 310.000 letova i prevezla više od 25 miliona putnika.

Pod novim imenom i sa novim vizuelnim identitetom, na ostacima JAT-a, 26. oktobra 2013. je pokrenuta "Er Srbija", tada kao kompanija u vlasništvu Vlade Srbije sa 51 odsto i „Etihad ervejza“, nacionalnog avio-prevoznika Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa 49 odsto.

Tokom prve decenije, u potpunosti je transformisano poslovanje kompanije. Udvostručen je broj destinacija u mreži, tako da danas u putničkom i teretnom saobraćaju leti do više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, u Severnoj Americi, Aziji i Africi. Uvedene su i tri interkontinentalne destinacije – Njujork, Tjenđin i Čikago.

Kompletno je obnovljena flota kompanije i trenutno je čine dva širokotrupna "erbasa" A330-200, 13 uskotrupnih aviona iz porodice „erbas A320“, kao i sedam turboelisnih ATR aviona za regionalne letove.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike