Kinezi još malo pa „na nuli“: Malo veće povećanje u nabavci

31.07.2023

09:37

0

Indeks kojim se meri kretanje buduće proizvodnje, odnosno nabavke, u Kini je porastao nešto više od očekivanog ali i dalje nije dostigao granicu rasta aktivnosti

Kinezi još malo pa „na nuli“: Malo veće povećanje u nabavci
Copyright Youtube/New China TV

Indeks menadžera nabavke (PMI) je u Kini u julu porastao na 49,3, sa junskih 49,0 poena, saopštio je danas Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Rezultat je prevazišao očekivanja tržišta, koja su prognozirala porast na 49,2 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Vrednost ovog indeksa je u maju bila 48,8 poena, a u aprilu 49,2 poena, što znači da je u julu zabeležena četvrta mesečna kontrakcija zaredom.

Obim novih narudžbina je u julu porastao na 49,5 sa junskih 48,6 poena, kao i kupovna aktivnost -na 49,5 sa junskih 48,9 poena.

Vrednost izvoza praktično ostala na istom nivou - 46,3 naspram junskih 46,4 poena.

Što se tiče cena, cena inputa - ulaznih troškova - je porasla prvi put od marta i najbržim tempom u poslednjih pet meseci, na 52,4 naspram junskih 45,0 poena, dok su izlazni troškovi opali peti mesec zaredom - na 48,6 naspram junskih 43,9 poena.

Prognoza MMF: Rast 5,2 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj najnovijoj, julskoj prognozi očekuje da će kineska ekonomija u 2023. godini porasti za 5,2 odsto, a u 2024. godini usporiti na 4,5 odsto, navodi se na sajtu ove organizacije.

Američka agencija za kreditni rejting S&P (Standard end Purs) promenila je  u junu svoju prognozu ekonomskog rasta u Kini, pošto smatra da će kineska privreda rasti sporijim tempom nego što se očekivalo, preneo je Rojters.

S&P predviđa da će kineski BDP u 2023. godini porasti za 5,2 odsto, dok je ranije najavljivala rast od 5,5 odsto.

Ekonomsku prognozu za Kinu su na isti način korigovale i druge finansijske institucije kao što su "Goldman Saks", "UBS", "JP Morgan" i "Standard čartered", prenele su agencije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike