Srbija mora da otvori tržište: Gasovod do decembra, naftovod do 2028.

02.11.2023

13:21

0

Autor: G.M.Š.

Srbija mora bolje da se energetski poveže sa regionom, jer aktuelna kriza je pokazala da bolje prolaze one zemlje koje su to uradile, istakla je resorna ministarka na Gasnom forumu JIE u Beogradu

Srbija mora da otvori tržište: Gasovod do decembra, naftovod do 2028.
Ministarka Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug

Srbija mora da nastavi da se povezuje sa regionom i u energetskom smislu i tako izbegne neku sledeću energetsku krizu, ali pritom pojača konkurenciju na svom tržištu, istaknuto je danas na „Gasnom forumu Jugoistočne Evrope“, koji je specijalizovani portal Energija Balkana organizovao u Beogradu u saradnji sa "Elektroprivredom Srbije".

- Zemlje koje su energetski bolje povezane sa lakše su prebrodile ovu energetsku krizu i Srbija ide tim putem, da bi bila spremna za neke naredne potrese. I ove godine je sigurnost snabdevanja glavna tema, a mi smo za grejnu sezonu mnogo spremniji nego prošle godine. Skladišta su nam puna a prvi put dobijamo pristup drugom izvoru i novim oblicima gasa – istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je na svečanom otvaranju skupa koji je okupio vodeće ljude srpskih energetskih kompanija, trgovaca energentima, države i prateće industrije, izjavila da je u skladištima u Banatskom Dvoru i zakupljenom u Mađarskoj 700 miliona kubnih metara našeg gasa a će u decembru biti gotova gasna interkonekcija Srbija – Bugarska.

- Imaćemo mogućnost da koristimo gas iz gasovoda TAP i TANAP, tečni gas iz Azerbejdžana i Grčke... Do 2028. godine planiramo da imamo i gasovode do Severne Makedonije i Rumunije, kojima bi stizalo četiri milijarde kubika gasa, a do tada bi trebalo da imamo i naftovod do Mađarske, da se obezbedimo i tim energentom – rekla je ministarka.

- Izgradnja naftovoda je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti „Trans nafta“. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte – kaže Đedović Handanović.

Konkurencija mora da postoji

Šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre, istakao je da Srbija treba da iskoristi ovaj istorijski trenutak kada je gas tranziciono gorivo ka obnovljivoj i potpuno neškodljivoj energetici.

- Srbija mora da se poveže sa regionom, ali i pojača konkurenciju time što će otvoriti gasno tržište. EU joj u tome pomaže i zbog toga finansiramo i izgradnju gasnog konektora sa Bugarskom. Ali sam konektor ne znači ništa ako nema slobodnog pristupa gasovodu drugih, privatnih kompanija – istakao je Žiofre.

Na panelima konferencije „Gasni forum JIE“, stručnjaci iz zemlje i regiona će danas i sutra razgovarati o aktuelnu situaciju u svetu i Srbiji uoči predstojeće zime, značaju nove gasne infrastrukture za rešavanje energetske krize, biogasu kao adutu za obezbeđivanje gasne nezavisnosti Srbije, zatim korišćenju gasa u proizvodnji električne energije umesto uglja.

Razgovaraće se i o veoma važnoj, i veoma skupi temi dekarbonizacije energetskih sistema i privrede,  ali i upotrebi gasa kao motornog goriva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike