EU: Stabilizovale se cene gasa i struje, ali na visokom nivou

26.10.2023

13:53

0

U Evropskoj uniji je ove godine došlo do stabilizacije cena struje i gasa na tržištu ali to ne znači manju cenu za potrošače

EU: Stabilizovale se cene gasa i struje, ali na visokom nivou
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cene gasa i struje su se stabilizovane u EU posle značajnog povećanja koje je krenulo pre početka rata u Ukrajini i naglo poraslo u drugom polugođu 2022. godine, kaže Evrostat.

Cene energenata u EU su tada porasle zbog povećanja cene prirodnog gasa, koji najviše utiče na industrijsku proizvodnju. Trenutna cena na repernom evropskom holandskom TTF čvorištu je 50 evra po megavatčasu gasa a za struju je od 90 do 130 evra na spot tržištu.

Ipak, u Evropskoj uniji u prvoj polovini 2023. prosečne cene električne energije za domaćinstva nastavile su da pokazuju rast u poređenju sa istim periodom 2022. godine, sa 25,3 evra za 100 kilovat sati (kWh) na 28,9 evra, a prosečne cene gasa su porasle sa 8,6 evra za 100 kWh na 11,9 evra u prvoj polovini ove godine.

Cene struje i prirodnog gasa bez poreza su u padu, ali kako države delimično povlače svoje mere podrške cene za krajnje kupce sa porezima su nešto više od prethodnog referentnog perioda.

Kako se navodi, u poređenju sa prvom polovinom 2022. godine, u prvoj polovini ove godine učešće poreza u računima za struju je, zbog veće cene, palo sa 23 odsto na 19 odsto, a u računu za gas sa 27 odsto na 19 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike