Suđenje Google-u zbog monopolskog poslovanja: Da li su tehnološki giganti došli do dominantne pozicije kršenjem zakona?

30.10.2023

22:16

0

Suđenje je počelo 12. septembra

Suđenje Google-u zbog monopolskog poslovanja: Da li su tehnološki giganti došli do dominantne pozicije kršenjem zakona?
Copyright Profimedia

Izvršni direktor Google Sundar Pičai izjavio je danas da to što Google plaća Apple i drugim tehnološkim kompanijama da ga postave kao podrazumevani pretraživač na uređajima koje proizvode, ne služi samo da se obezbedi da Google bude najčešće korišćeni pretraživač, već i tome da se podstakne nadogradnja i poboljšanje tih uređaja.

Svedočeći na sudskom procesu u najvećem američkom antimonopolskom slučaju u poslednjih 25 godina, Pičaj je rekao da je namera koja stoji iza tih uplata tehnološkim kompanijama, takva da korisničko iskustvo bude ''besprekorno i lako'', prenosi AP.

Ministarstvo pravde SAD u tužbi tvrdi da Google vrši velike uplate tehnološkim kompanijama da blokiraju rivalske pretraživače kako bi ugušio konkurenciju i inovacije.

Profimedia
 

Pomenute uplate dostigle su vrednost veću od 26 milijardi dolara 2021. godine.

Suđenje Google po antimonopolskoj tužbi ministarstva pravde SAD, koje zadire u srž pitanja da li su današnji tehnološki giganti došli do dominantne pozicije kršenjem zakona, počelo je 12. septembra.

Predmet u antimonopolskom slučaju, najvećem otkako je ministarstvo pravde SAD pre 25 godina pokrenulo parnicu protiv kopmanije Microsoft i njene dominacije nad internet pretraživačima, podnet je 2020. za vreme administracije predsednika Donalda Trampa.

Američki okružni sudija Amit Mehta verovatno neće doneti presudu do početka sledeće godine, prenosi AP.

Ako sud donese odluku da je Google prekršio zakon, na drugom suđenju će biti određena mera kako da se ograniči tržišno preimućstvo kompanije, dodaje američka agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike