Direktoru Alfabeta (Google) „platica“ 226 miliona dolara

24.04.2023

10:22

0

Autor: 24sedam

Primivši trogodišnju nagradu za rad, plata ove godine Sundaru Pičaiju skočila za 220 miliona

Direktoru Alfabeta (Google) „platica“ 226 miliona dolara
Gugl logo - Copyright 24sedam/M. Sh

„Povišica“ plate od gotovo 220 miliona dolara zadesila je prošle godine prvog čoveka „Alfabeta“, matične kompanije „Gugla“ (Google), Sundara Pičaija. On je u 2021. godini dobio je 6,3 miliona dolara a u 2022. godini 226 miliona dolara.

Razlika nije baš prava povišica, što bi značilo da će mu tolika plata biti i ove, nego je rezultat toga da je prošle godine Pičaji dobio paket akcija kompanije koji mu sleduje svake tri godine, piše "Blumberg Adrija" (Bloomberg Adria).

Sa prošlogodišnjom platom Pičai je jedan od najplaćenijih korporacijskih direktora u svetu. Deo njegove plate u akcijama kompanije iznosio je 218 miliona dolara, navodi se u izveštaju „Alfabeta“ u petak.

Pičaijeva osnovna plata je dva miliona dolara godišnje a ostalo su naknade i akcije.

Prihodi ovog direktora zavise i od toga kako se „Alfabet“ odnosno „Gugl“ nosi sa konkurencijom, nakon što je na tržište izbačeno nekoliko verzija „četbota“ veštačke inteligencije koji prete da potkopaju „Guglovu“ dominaciju u korisničkoj pretrazi vebsajtova.

Akcije „Gugla“ pale su u 2022. godini za 33 odsto, zajedno sa celim tehnoloških tržištem ali se ove godine vraćaju i sada su već na plus 19 odsto od početka godine.

Slična je situacija i sa finansijama ali i platama CEO direktora drugih velikih tehnoloških kompanija. Izvršni direktor „Epla“ (Apple), Tim Kuk je morao da smanji svoju platu za 2023. nakon, nakon javnog gneva zbog zarade od 100 miliona dolara u svakoj od poslednje dve godine.

„Glavni“ je baš glavni

Pičaijeva godišnja naknada je daleko veća od ostalih u top menadžmentu kompanije. Tako na primer Prabakar Ragavan, viši potpredsednik za znanje i informacije, i Filip Šindler, direktor operacija, imaju platu za 2022. godinu od 37 miliona dolara.

Prosečna ukupna zarada zaposlenima u „Alfabetu“ bila je lani nešto manja od 280.000 dolara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike