Predsednik Vučić se obratio iz Pekinga: Moramo sačuvati mir u nemogućim uslovima u svetu, u Kini smo potpisali 18 ugovora (VIDEO)

18.10.2023

11:13 >> 12:25

0

Predsednik govorio i o popisu u Crnoj Gori i izborima u Srbiji

Predsednik Vučić se obratio iz Pekinga: Moramo sačuvati mir u nemogućim uslovima u svetu, u Kini smo potpisali 18 ugovora (VIDEO)
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Kine gde boravi na forumu "Jedan pojas, jedan put.

On je rekao da je imao mnogo bilateralnih sastanaka sa liderima azijskih zemalja.

- Razgovarao sam i sa predsednikom Indonezije i sa Orbanom. Verujem da svaki od razgovora će značiti unapređenje naših odnosa. Ponovo sam razgovarao sa predsednikom Kenije, verujem da će poštovati teritorijalni integritet Srbije - kazao je predsednik.

- Verujem da ćemo imati priliku da ponovo ugostimo predsednika Sija - dodao je Vučić i dodao da su uspeli da predstave Srbiju kao slobodarsku zemlju.

- Videli ste i vi novinari u hotelu kolika je popularnost Srbije. Ja nisam znao, to Vućići kada puste, valjda zato što smo podržavali Kinu kada je bilo teško. Tako oni izgovaraju moje prezime, i zato smo stekli ne malu popularnost ovde - kazao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

On dodaje da je danas još kratko razgovarao sa ruskim i kineskim liderima.

Rekordan broj sporazuma


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

- Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama -  naglasio je Vučić.

- Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put,  potpisano je čak 18 sporazuma - rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma - rekao je Vučić novinarima.

 

 

Odnosi Srbije i afričkih zemalja

Na pitanje novinara o perspektivi razvoja odnosa sa afričkim zemljama, predsednik kaže da planira da sledeće godine napravi jednu turneju od 20 dana po Africi.

- Imamo veliki ugled, ali naši kapaciteti podrške afričkim zemljama još nisu dovoljni. Kada gledamo recimo kapacitete naših kompanija da grade po Africi, mi još moramo da napredujemo. Da se osavremenjavamo, da imamo veći broj zaposlenih - kaže Vučić.

Dodaje da vlada glad za proizvodima naše namenske industrije u svetu.

- Da proizvedemo milion granata 155 mm dnevno, sve bismo mogli da prodamo. Ali mi nemamo te kapacitete, ljudi gledaju na to kao državno preduzeće, idu po dva meseca na bolovanja neki ljudi. A i dalje imamo veoma dobre proizvode - istakao je predsednik.

Tanjug printscreen
 

 

Vučić je podsetio na snagu Turske, koja takođe jača uticaj u Africi.

- Oni imaju Turkiš Erlajns, lete po celom svetu. A kod nas se bunili kada smo formirali Er Srbiju. A kada bude stani-pani, Er Srbija leti na Ben Gurion po naše građane. To rade oni koji su se bunili protiv Beograda na vodi, a sada vode goste tamo. Kada sve imate, morate gledati kako da gurate zemlju napred. Azija i Afrika su svakako naša budućnost, uz naravno nastavak evropskog puta - kazao je on.

Predsednik dodaje da moramo sačuvati mir u nemogućim uslovima u svetu.

Tanjug printscreen
 

Popis u Crnoj Gori

- Koliko sam razumeo oni žive u evropskoj zemlji,. čija je popisna komislija po evropskim standardima... Ili je Milo Đukanović radio nešto nezakonski, pre će biti da je on radio nešto u prošlosti. Mi ne znamo kako će biti, sve je na građania, kako će se izjasniti.

Rekao je da će se videti koliko srpskog naroda živi u Crnoij Gori.

Istakao je da je video da su nervozni zbog popisa.

- Nije Đukanoviću retkost da priča gluposti, to je nešto što više nikoga ne interesuje. Oni dobro znaju kakve su marifetluke pravili ranije, zato se plaše.

O izborima u Srbiji

O ujedinjenu opozicije na jednu listu, predsednik kaže da je to traženo od stranaka bivšeg režima, kao što im je rečeno da moraju da traže izbore, iako ih ranije nisu hteli.

- Pretili su batinjanjem, a onda su u jednom danu promenili svoj stav. 

Predsednik je rekao da su tri stvari važne:

- Srbija protiv nasillja nikada nije bila autonomni građanski pokret, već projekat Đilasa, Aleksića i tasta mu. Pod dva, mnogi u svetu ne vole da vide nezavisnu i snažniju Srbiju, već da gledaju kako propada u sivilu kao od 2000 do 2012. godine. Treća stvar je da svaki njihov glas ide u Đilasovu kasu - rekao je predsednik.

Zaključio je da će predstojeći izbori biti izbori između prošlosti i budućnosti!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike