Kreće „Moja prva plata“: Kada se prijavljuju mladi?

10.10.2023

09:41

0

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je danas Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata"

Kreće „Moja prva plata“: Kada se prijavljuju mladi?
Ilustracija - Copyright Freepik

Kreće novi ciklus državnog programa stažiranja „Moja prva plata“, koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Prva faza je namenjena poslodavcima, koji će od danas, po pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), do 31.10.2023. godine moći da se prijave u program i prihvate stažiste.

Pristup portalu "Moja prva plata" kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u ovom programu biće omogućeno u toku dana.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od šestog do 24. novembra, na istom sajtu.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca.

Kako se navodi iz NSZ, poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27.novembra do 8. decembra.

U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu će biti objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, a početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

U programu 10.000 mladih

Planirano je da se u program "Moja prva plata" u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa ali uz određenu mesečnu novčanu naknadu.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i sajtu Moja prva plata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike