Nafta na berzi nije pala ovoliko od marta

06.10.2023

09:42

0

Autor: R.B.

Cena nafte se na berzanskim kotacijama kreće ka najvećem nedeljnom gubitku u poslednjih šest meseci

Nafta na berzi nije pala ovoliko od marta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Brige investitora i velikih trgovaca zbog stanja svetske ekonomije oborila je cenu nafte na svetskom tržištu ove nedelje toliko da je bi danas mogla da dostigne najveći nedeljni gubitak još od marta meseca ove godine.

Uz globalnih briga, na američkoj berzi cenu nafte je dodatno oborio i rast dolara i porast prinosa na obveznice Trezora SAD, kao i izveštaji o rezervama, piše „Blumberg Adrija“.

Srednje laka nafta WTI drži se iznad 82 dolara po barelu, nakon što je u četvrtak završila dan na najnižem nivou od kraja avgusta. Indeks američke sirove nafte je pao za više od devet odsto tokom ove nedelje, uz duboke gubitke u sredu i četvrtak.

Screenshot: ICE berza
Cena nafte u poslednja tri meseca

 

Nafta je izgubila vrednost ove nedelje nakon loših podataka o potrošnji benzina u SAD, zajedno sa porastom zaliha motornog goriva. To je pokrenulo debatu o tome da li je raniji rast cena uništio potražnju za naftom, iako „Goldman Saks Grupa“ kaže da su zabrinutosti preterane.

- Pad potražnje za benzinom nije iznenađujući jer se vraća veliki uticaj inflacije na kućne budžete - rekao je Višnu Varatan, šef za ekonomiju i strategiju za Aziju u „Mizuho banci“.

Ipak, nafta će ostati nestabilna tokom ovog kvartala zbog nedovoljno zaliha, dodao je on.

Rezanje proizvodnje ostaje

Nakon skoka u trećem kvartalu, kada su lideri OPEK+, Saudijska Arabija i Rusija, smanjili nivo snabdevanja što je uticalo na pad zaliha, rast cena sirove nafte je preokrenut u poslednjih nedelju i to kako su eskalirali makroekonomski problemi.

Ipak, i Moskva i Rijad su ponovo potvrdili svoju posvećenost smanjenju proizvodnje do kraja godine, pri čemu je Saudijska Arabija takođe povećala svoje zvanične prodajne cene.

Pored toga, brz i značajan skok prinosa na obveznice preti da potkopa ekonomski rast povećanjem troškova zaduživanja za potrošače i kompanije, što potencijalno šteti i potrošnji energije.

Kratkoročni izgledi za naftu biće oblikovani kasnije u petak na osnovu mesečnih podataka o platama u SAD. Jačina iznosa će uticati na očekivanja za naredne korake Federalnih rezervi, koje su povećavale stope da bi ugušile inflaciju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike