Nije dobro: U Nemačkoj veliki pad narudžbi

05.05.2023

10:32

0

Broj industrijskih porudžbina u Nemačkoj, glavnom privrednom partneru Srbije, u martu pao je za 10,7 odsto u odnosu na prethodni mesec

Nije dobro: U Nemačkoj veliki pad narudžbi
Proizvodnja u FRA - Copyright 24sedam/Rina

Zabrinjavaju će vesti i za Evropu ali i iza Srbiju dolaze iz vodeće ekonomije Starog kontinenta. Broj porudžbina u industriji Nemačke pada i na mesečnom i na godišnjem nivou, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Tražnja je u martu pala za 10,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, a to je i 11 odsto manje porudžbina u odnosu na isti mesec prošle godine.

Pad broja industrijskih narudžbina je najveći od aprila 2020. godine, što je tada bila posledica pandemije virusa korona, navodi se u saopštenju Destatisa.

Na loš rezultat je značajno uticao pad industrijskih porudžbina u sektoru proizvodnje prevoznih sredstava - brodova, vozova, letelica, vojnih vozila - gde je broj narudžbina u martu opao za 47,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Broj narudžbina iz inostranstva je pao za 13,3 odsto, a broj domaćih porudžbina za 6,8 odsto u odnosu na prethodni mesec.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike