Odlična vest: Srbija dobija fabriku baterija za automobile

27.09.2023

10:15

0

Autor: R.B.

Fabrika baterija za električna vozila gradiće se u Ćupriji a investicija Srbiju košta 419 miliona evra

Odlična vest: Srbija dobija fabriku baterija za automobile
Ilustracija - Copyright Promo: Vozim na struju

Slovačka kompanija „InoBat“ potpisala je Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom finansija Srbije i Opštinom Ćuprija za gradnju fabrike za proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila, javlja eKapija.

- Odabrali smo Ćupriju za ovaj projekat kodnog naziva „Lav“, koji je razvijan u poslednje dve godine sa IFC-om (Međunarodna finansijska korporacija pri Svetskoj banci) – saopštila je kompanija.

U saopštenju se dodaje da će „Projekat Lav“ biti druga „InoBat“ fabrika u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koja će obezbediti rast njihove pilot linije za istraživanje i razvoj u slovačkom mestu Vodjeradi.

Kompanija navodi i da je za projekat postignut indikativni paket podsticaja od 419 miliona evra od Vlade Srbije.

Objekat u Ćupriji će, kako navodi „InoBat“ na svom sajtu, podrazumevati rešenja za skladištenje energije (ESS), kao i proizvodnju baterija za električna vozila (EV) i postrojenja za reciklažu u skladu sa „InoBat-ovom“ C2C platformom za cirkularni razvoj lanca vrednosti.

- Izabrali smo Ćupriju kao drugu lokaciju u CIE zbog njene gostoljubive lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti. Još jedan veliki plus za Ćupriju je potencijal za zajednički razvoj sopstvene energetske pametne mreže i električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju – izjavio je Marian Bocek, izvršni direktor „InoBata“.

Srbija na globalnoj mapi cirkularne ekonomije

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izrazila je zadovoljstvo zbog podrške investiciji InoBata u Srbiji, "obezbeđujući radna mesta u novoj dekarbonizovanoj cirkularnoj ekonomiji", navodi se u saopštenju kompanije.

Maria Paulina Mogolon, menadžer IFC-a za Evropu i Latinsku Ameriku rekla je da će razvoj ovog projekta Srbiju staviti na mapu evropskih rešenja za skladištenje niskougljenične cirkularne obnovljive energije i lanca vrednosti baterija za električna vozila.

„InoBat“ je, stoji u objavi, kompanija specijalizovana za istraživanje, razvoj, dizajn, proizvodnju, snabdevanje i reciklažu inovativnih električnih baterija. Fokusirana je na sektor automobila, komercijalnih vozila, motosporta i vazduhoplovstva. Dodaje se da je „InoBat“ je podržan od strane konzorcijuma strateških investitora, među kojima je i Rio Tinto.

Krajem prošle godine „InoBat“ je sa Vladom Srbije potpisao deklaraciju o namerama o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavatsata.
Kako je tada preneo Rojters, pogon bi bio otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavatsata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike