I Italijani dobijaju fabriku baterija: Fijatov pogon menja namenu

23.03.2022

09:05

0

Kompanija „Automotiv cels“ (Automotive Cells), zajedničko preduzeće „Stelantisa“, „Mercedes-Benca“ i „TotalEneržija“, planira izgradnju fabrike automobilskih baterija u Italiji

I Italijani dobijaju fabriku baterija: Fijatov pogon menja namenu
Copyright Pixabay

„Automotiv cels“ (AC) će pretvoriti postojeću fabriku „Stelantisa“, odnosno „Fijata“ koji je njen deo (sa Krajslerom, Pežoom i Sitroenom) u Termoliju, u južnoj Italiji, u pogon za baterije, prema memorandumu o razumevanju potpisanom sa italijanskim vlastima 21. marta, prenosi Rojters.U saopštenju kompanije nisu izneti detalji o investiciji.

To će biti treća Stelantisova fabrika baterija u Evropi, nakon ranije najavljenih u Francuskoj i Nemačkoj, koje će se takođe graditi posredstvom AC.

Zvanični Rim je prošlog meseca obećao da će obezbediti 369 miliona evra javnog novca za fabriku u Termoliju, a generalni direktor „Stelantisa“, Karlos Tavares, je izjavio da bi investicija za taj pogon mogla da bude sličnog obima koji je planiran za gigafabrike u Francuskoj i Nemačkoj od po oko dve milijarde evra.

Iz AC su naveli da su se tri automobilska partnera obavezala na povećanje industrijskih kapaciteta za proizvodnju baterija na najmanje 120 gigavat sati (GWh) do 2030. godine, kao i na jačanje razvoja i proizvodnje baterijskih ćelija i modula visokih performansi naredne generacije.

Dopunjeni plan za povećanje kapaciteta mobilisaće zajedničko ulaganje od preko sedam milijardi evra, navodi AC u saopštenju.

Proizvodni kapacitet francuske i nemačke fabrike biće povećan na 40 GWh sa prvobitno planiranih 24 GWh, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike