Odobrena sanacija javnih objekata: Za zamenu stolarije i kotlova izdvojeno 400 miliona dinara

24.09.2023

11:30

0

Autor: E.H.

Sredstva za ovu namenu dobili su Raška i Novi Pazar

Odobrena sanacija javnih objekata: Za zamenu stolarije i kotlova izdvojeno 400 miliona dinara
djr_4943 - Copyright novisad.rs

Širom Srbije u toku je prijavljivanje građana za državne subvencije za zamenu stolarije i kotlova, izolaciju i solarne panele. Pored toga, Ministarstvo energetike odobrilo je 400 miliona dinara za energetsku sanaciju javnih objekta u dvadeset i jednoj lokalnoj samoupravi. Sredstva za ovu namenu dobili su Raška i Novi Pazar.

Renoviranje doma zdravlja i škola

- Raška je aplicirala za projekt energetske sanacije doma zdravlja. Ono što projekt predviđa je zamena krovne konstrukcije, fasade i kotlova za grejanje. Od 2005. nije bilo ulaganja i neophodna je sanacija. To je ono što će unaprediti zdravstvenu zaštitu svih građana Raške - rekao je Nemanja Popović, predsednik opštine Raška.

Ulfeta Demčović, članica gradskog veća Novog Pazara kaže da se projekat za energetsku efikasnost odnosi na dve škole. Reč je o tehničkoj školi i školi za dizajn, zato što se obe nalaze u istoj zgradi.

- Ceo projekat iznosi 37 miliona i 500 hiljada dinarea. Pored ministarstva rudarstva i energetike učestvuje i Grad Novi Pazar. Ministarstvo učestvuje sa 70 posto, to je 26 miliona i 500 hiljada, a Grad Novi Pazar sa 30 posto to je 11 miliona i 270.000 dinara - kaže Ulfeta Demčović.

Računice pokazuju da mere energetske efikasnosti donose smanjenje potrošnje energije od 30 do čak 50 posto pa u narednim godinama nadležni obećavaju stalnu podršku za te poslove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike