Prodavci automobila zadovoljni brojkama, prodajom i ne baš

24.09.2023

07:38

0

U prvih osam meseci ove godine u Evropi se prodalo oko 18 odsto više automobila nego u isto vreme lani ali to ne oduševljava nikoga u lancu proizvodnje

Prodavci automobila zadovoljni brojkama, prodajom i ne baš
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Od januara do avgusta ove godine tržište automobila u Evropi je poraslo za nešto malo manje od petine ali i pored tako velikog procenta, ni proizvođači ni prodavci nisu oduševljeni. Razlog je što veliki procenti idu na nisku bazu iz prošle godine, pa u realnim brojevima prodaja ne izgleda baš tako dobro.

S druge strane, situacija sa lancem snabdevanje delovima i komponentama se značajno popravila, pa kada se još popravi i potražnja slabašna zbog potrajale ekonomske krize, mogu se očekivati bolji dani.

U EU prodaja novih automobila poraslo je za 17,9 posto u odnosu na prvih osam meseci 2022. godine, i novoregistrovano je 7,1 miliona vozila.

Ovaj rezultat je signal oporavka evropske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja, ističu u Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA). I dok se na većini nacionalnih tržišta unutar EU beleži dvocifrena stopa rasta, iz ACEA ipak napominju a je obim prodaje još za 21 odsto manji nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Dobro se krenulo i na četiri najveća tržišta EU, pa je tako prodaja u Francuskoj i Njemačkoj veća za oko 17 odsto, a u Španiji i Italiji za više od 20 posto.

U okruženju Srbije situacija već nije tako jednako dobra. U Hrvatskoj je u prvih osam  meseci registrovano 42.000 novih automobila, što je ogromnih 34,6 odsto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Više od njih u Evropi su imali samo Portugalci – 36,8.

Odlično su prošli i Bugari, sa nešto malo iznad 24.000 prodatih automobila i rastom od 23 odsto, dok su Rumuni prodali 100.000 autombila uz rast od 20 odsto.

Iznenađujuće dobar avgust

Na iznenađenje prodavaca na nekim tržištima, i avgust se pokazao kao dobar mesec za prodaju automobila. U EU je tog meseca registriravano 787.626 novih automobila, za 21 odsto više nego u istom mesecu 2022. To je iznenađenje jer obično je avgust loš meseca a sada je bio mnogo bolji od jula i tadanjih 15,2 odsto.
Zablistala je Nemačka (37 odsto) a veoma dobro je išlo i u Francuskoj (24) i Italiji (12 odsto) a nešto skromnije u Španiji (8 odsto). I ovde su najlošije prošlo Mađari, sa međugodišnjim padom većim od 10 odsto.
U Srbiji je prodato 2.413 automobila, što je za oko 11 odsto više nego pre godinu dana.

Međutim, već u Sloveniji prodaja je bila samo četiri odsto veća (34.300 automobila), dok je u Mađarskoj pala, sa prodatih oko 74.000 automobila, za 3,4 odsto. Naše severne komšije su u maloj grupi onih sa negativnim saldom, gde su još Norveška (-3,4 odsto) i Švedska (-0,4 odsto).

Srbija malo kaska ali prati ritam tržišta

Što se tiše Srbije, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova, u prvih osam meseci ove godine prodato je i novoregistrovano 17.453 autombila i 3,355 lakih komercijalnih vozila.

- To je rast od 15 odsto u oba segmenta i po tome smo negde oko proseka Evropske unije. Sa ovakvim tempom, očekujemo da če od kraja godine to biti 26.000 putničkih automobila i oko 5.000 lakih komercijalnih vozila – kaže za 24sedam Boris Ćorović, generalni sekretar Asocijacije uvoznika.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Prodaja automobila u prvih osam meseci godine (Podaci Cube Team)

 

Sa projektovanom prodajom, srpsko tržište bi 2023. godinu završilo sa rastom od 14 odsto, ali bi tih 26.000 vozila bilo više nego što je bilo 2021. godine (24.043 automobila) ali i pretpandemijske 2019. godine (22.458), pokazuju podaci „Kjub tima“ (Cube Team), domaće analitičarske kuće koja prati i automobilsko tržište.

- Oporavljaju se i proizvođači, lanac nabavke delova je mnogo bolji sada a i do automobil se brže i lakše dolazi. Kako je povećan izbor, lagano se oporavlja i tražnja, i pored toga što su opšti uslovi za kupovinu lošiji zbog inflacije i krize – kaže Ćorović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike