U privredi očekuju da inflacija neće ići preko devet odsto

20.09.2023

09:56

0

Autor: G.M.Š.

Bankari, osiguranja, proizvodnje i uslužen kompanije imaju svoje procene kako će se cene kretati u narednom periodu

U privredi očekuju da inflacija neće ići preko devet odsto
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija će u avgustu 2024. godine biti sedam a na kraju godine najviše devet, pokazali su rezultati ankete agencije Ipsos, objavila je Narodna banka Srbije.

Iz srpske centralne banke podsećaju da su očekivanja prema rezultatima poslednje, septembarske ankete agencije „Blumberg“ još niža i iznose 6,4 odsto.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred, u avgustu 2024. godine, biti na istom nivou kao što su očekivali u julu – sedam odsto. To je mnogo više nego što očekujue NBS, koka za taj period planira da vrati inflaciju u ciljni koridor od 1,5 do 4,5 odsto.

Na nižem nivou nalaze se inflaciona očekivanja prema rezultatima poslednje, septembarske ankete agencije „Blumberg“ – očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 6,4 odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) u prethodna tri meseca kontinuirano su se smanjivala, tako da su u odnosu na maj, kada su iznosila 10 odsto, u avgustu niža za jedan procentni poen i iznose devet odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred smanjena su sa pet odto u julu na 4,5 odsto u avgustu, a očekivanja za tri godine unapred sa 3,8 odsto na 3,5 odsto, tako da se za oba perioda nalaze unutar granica cilja Narodne banke Srbije, ističu iz centralne banke.

Što se tiče srednjoročnih očekivanja privrednika, očekivanja za dve godine unapred su sa 6,2 odsto u julu blago smanjena na šest odsto u avgustu, dok se za tri godine unapred ona nalaze na nivou od pet osto (4,8 odsto u julu). I to je prilično van cilja NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike