Crnogorcima inflacija pala ispod 7 odsto

15.08.2023

15:02

0

Za osam meseci inflacija pala za više od 60 odsto i vratila se na onu iz februara 2022.

Crnogorcima inflacija pala ispod 7 odsto
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori je u julu pala na 6,9 odsto, sa junskih 7,5 odsto, saopštio je danas Zavod za statistiku Crne Gore - Monstat.

Inflacija je u julu bila najniža od februara 2022. godine, pošto su cene hrane usporile međugodišnji rast na 10 odsto, dok su cene transporta pale za 5,5 odsto u odnosu na isti mesec lane.

Restorani i hoteli su u julu međugodišnje poskupeli za 12 odsto, rekreacija i kultura  za 4,9 odsto, kao i odeća i obuća - za 8,3 odsto, ali godišnje stope rasta su niže nego prošlog meseca.

Kako je navedeno na sajtu Monstata, cene u Crnoj Gori su na mesečnom nivou porasle za jedan odsto u odnosu na jun.

Rekordna inflacija u Crnoj Gori je bila u novembru 2022., godine, kada je opšti nivo cena bio 17,5 odsto viši nego godinu dana ranije. Za osam meseci inflacija je pala za 61 odsto.

Potrošačke cene u prvih sedam meseci ove godine su u proseku više za 10,3 odsto nego u istom periodu lane, a najviše su poskupeli restorani i hoteli - za 15,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića - za 15,0 odsto, kao i stanovanje i troškovi za komunalije - za 12,6 odsto.

U Srbiji sporiji pad

U Srbiji je inflacija u julu pala na 12,5 odsto godišnje, pri čemu po prvi put od početka krize zabeleženo mesečna deflacija od 0,1 odsto.

Maksimalna inflacija je, tokom postkovid ekonomske krize, u Srbiji bila 16,2 odsto u martu, što znači da je za četiri meseca pala za gotovo četvrtinu. Poslednji put opšti nivo cena je bio na ovom sadašnjem nivou u julu prošle godine.

Prema najavama Narodne banke Srbije, inflacija bi do kraja godine trebalo da bude  na nivou od osam odsto a u drugoj polovini 2024. bi trebalo da se vrati u ciljani koridor od 1,5 do 4,5 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike