Đedović: Subvencije od 1,8 milijardi dinara za 131 lokalnu samoupravu

20.07.2023

11:58

0

Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, poručila je ministarka

Đedović: Subvencije od 1,8 milijardi dinara za 131 lokalnu samoupravu
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi. U okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", Ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti jednu milijardu, a opštine 800 miliona dinara.

- Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo - rekla je Đedović.

Smanjenje gubitaka važno

Ovaj program Ministarstvo uspešno sprovodi već tri godine, dodala je ministarka, i naglasila da ova pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, predstavlja zajednički rad na energetskoj tranziciji.

- Radimo na smanjenju gubitaka na prenosnoj distributivnoj mreži i moram da kažem da sam svesna, kroz posete opštinama i izveštajima koje dobijam, koliko zapravo svi trpimo zbog ispadanja, gubitaka na mreži, zbog nekontinuiranog sprovođenja električne energije do građana. Želimo to da prebrodimo, a to možemo da postignemo samo većim ulaganjima - rekla je ministarka.

Đedović je kazala da je u planu rekonstrukcija nadzemne niskonaponske distributivne mreže - zamena drvenih električnih stubova betonskim, kao i ugradnja savremenih provodnika.

- Takođe, u planu je zamena srednjih i visokonaponskih transformatora, zapravo onih kojime je istekao radni vek. Planiramo automatizaciju srednje naponske distributivne mreže i to je ugovor koji smo potpisali u Novom Sadu na otvaranju Šnajder elektrika i time ćemo smanjiti broj ispada prekida - rekla je Đedović.

Zamena brojila

Takođe, dodala je, izuzetno je važna i zamena postojećih električnih brojila "pametnim" brojilima, što će smanjiti tehničke gubitke, ali i sprečiti neovlašćena preuzimanja električne energije. Kada je reč o konkretnom programu sanacije porodičnih kuća i stanova u protekle tri godine, oko 20.000 je bilo u prilici da sprovede neku meru, a po prvi put u okviru ovogodišnjeg programa građani će moći da dobiju i 65 odsto subvencije, umesto dosadašnjih 50 odsto.

- Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Njih je bilo 49 na ovom pozivu - rekla je ministarka.

Pixabay
 

Između 8 i 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, navela je Đedović, a uštedeće se 90 miliona kilovat sati. Kako je istakla, ovaj projekat će trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke.

- Trajaće pet godina, svake godine će biti slični pozivi. Ono što je važno, nema rokova. Građani nemaju rok za prijave, poziv je otvoren cele godine. Očekujemo da će 50.000 domaćinstava da primi subvencije za šta je opredeljeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama - rekla je ministarka.

Najjeftiija je ona enegija koja se ne potroši, istakla je Đedović, zato se efikasnom potrošnjom značajno pomaže energetskom sistemu Srbije.  

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike