Kriza: Domaćinstva u evrozoni se sve manje zadužuju kod banaka

28.08.2023

16:30

0

Vrednost kredita za privatni sektor, koji obuhvata kako domaćinstva, tako i kompanije, je u julu porastao samo za 1,6 odsto

Kriza: Domaćinstva u evrozoni se sve manje zadužuju kod banaka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Banke u evrozoni su u julu pozajmile domaćinstvima 6,86 biliona evra, što je za 1,3 odsto više nego u istom mesecu lane, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Ovako nizak međugodišnji rast kredita za domaćinstva je poslednji put zabeležen u novembru 2015. godine, proizilazi iz podataka ECB na sajtu ove organizacije.

Vrednost kredita za privatni sektor, koji obuhvata kako domaćinstva, tako i kompanije, je u julu porastao za 1,6 odsto, a to je najslabiji tempo rasta od juna 2016. godine.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je 27. jula referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom, na 4,25 odsto, a troškovi zaduživanja su postali najveći od oktobra 2008. godine, prenele su agencije.

Kamatna stopa na depozite iznosi 3,75 odsto, što je najviše u protekle 22 godine. Od početka ciklusa pooštravanja u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo pooštravanja u njenoj istoriji. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike