Raspisan javni poziv za podsticaj ženskog preduzetništva: Iznos šest puta veći u odnosu na prethodnu godinu

28.08.2023

12:40

0

Autor: I.K.

Država želi da osnaži žene da se upuste u preduzetničke vode

Raspisan javni poziv za podsticaj ženskog preduzetništva: Iznos šest puta veći u odnosu na prethodnu godinu
Copyright Profimedia

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, za koji je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava. 

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja funkciju ministra privrede, naveo je da je cilj ovog programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva.

Ministar je rekao da je opredeljen iznos šest puta veći u odnosu na prethodnu godinu i podsetio da je na prethodnom konkursu bilo opredeljeno 100 miliona dinara.

On je naveo i da sada iznos sredstava ide i do 50 odsto, što je najviši procenat po svim programima podrške preduzetništvu. Mali je rekao da žele da osnaže žene da se upuste u preduzetničke vode, da pokrenu, ali i nastave sa razvojem svog biznisa. Prema njegovim rečima, sistemskom podrškom ženskog preduzetništva podstiče se jačanje sektora malih i srednjih preduzeća koji su kičma razvoja naše privrede i čiji je napredak prioritet svake ekonomije.   

Podrška predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50 odsto bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti. 

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.  

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31.12.2022. godine, a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj uspešno sprovode od 2021. godine. 

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva  www.preduzetnistvo.gov.rs,  na sajtu Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike