Internet u svakom selu: Konkurs za širokopojasnu infrastrukturu

29.08.2023

10:58

0

Ministarstvo informisanja raspisalo je na portalu EBRD javni poziv za izgradnju infrastrukture širokopojasne mreže za internet

Internet u svakom selu: Konkurs za širokopojasnu infrastrukturu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na portalu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) raspisan je javni poziv za pretkvalifikaciju ponuđača u cilju zaključenja trećeg po redu ugovora (fazu 2a) Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, koji sprovodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ukupna procenjena vrednost faze 2a je 82.6 miliona evra, finansiraće se iz kredita EBRD-a i podrazumeva projektovanje i građevinske radove na ukupno 3.280 kilometara podzemne optičke mreže, saopštilo je danas Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Plan je da do kraja 2025. godine brzi internet bude uveden u više od 700 sela, da u tu svrhu bude izgrađeno više od 4.700 kilometara optičkih trasa i da bude povezano više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata.

- Ovo je jedan od najbitnijih projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija čijom se realizacijom očekuje da praktično 99 odsto sela u Srbiji dobije pristup brzom optičkom internetu, protoka preko 100Mb/s - istakao je ministar Mihailo Jovanović.

Rok za dostavljanje prijava o zainteresovanosti ponuđača je 25. septembar ove godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike