Hakeri (ponovo) napali Tojotu?

29.08.2023

09:18

0

Autor: 24sedam

Najveći svetski proizvođač automobila mora da zaustavi trake u svojih 14 fabrika u Japanu zbog „tehničkog kvara“ u sistemu

Hakeri (ponovo) napali Tojotu?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Tojota Motor Korp“ će obustaviti noćnu proizvodnju u svih 14 svojih domaćih fabrika u utorak zbog problema sa sistemom, što je retka sistemska greška za najvećeg proizvođača automobila na svetu, javlja „Blumberg“.

Problemi u komunikacionom sistemu su onemogućili naručivanje delova, izjavio je portparol "Tojote", što je uticalo na oko 28 montažnih linija koje proizvode sve, od najprodavanijih modela "korolkorola" i "kamri" do hibrida "prijus".

Iako još nije jasno kada će operacije biti ponovo pokrenute, kompanija je izjavila da ne sumnja da je žrtva sajber napada, rekao je portparol.

Međutim, to ne bi bio prvi udar hakera na ovog proizvođača. U februaru 2022. godine, „Tojota“ je takođe morala da zatvori 14 domaćih fabrika nakon što je jedan od njenih dobavljača bio izložen “rensomver“ napadu (zahtev za „otkup“ šifre podataka). Trebalo je nekoliko dana da se operacije oporave, a incident je uticao na oko pet odsto „Tojotine“ proizvodnje za taj mesec.

Takođe, u julu ruski „rensomver“ napad onesposobio najveću luku u Japanu, u Nagoji na koju se „Tojota“ oslanja u svom izvozu.

Sada je rad u dvanaest od 14 fabrika obustavljen prvo tokom dnevne smene, a samo fabrika „Mijata“ u prefekturi Fukuoka i operacije podružnice „Dajhatsu Motor“ u Kjotu nisu bile pogođene. Izgleda kao da je problem ograničen na domaće fabrike, rekao je portparol.

Iz „Hino Motorsa“, još jedne podružnice „Tojote“, saopštili su u utorak da takođe imaju problema sa sistemom i da će obustaviti rad na četiri montažne linije u dve japanske fabrike.

Akcije „Tojote“ su pale i do 0,8 odsto na početku trgovine u Tokiju nakon što je obustava proizvodnje najavljena, a posle toga izbrisan je veći deo gubitaka i akcije su završile trgovanje se sa padom od 0,2 odsto.

„Tojota“ je proizvela i prodala rekordan broj vozila u junu, nakon što je proizvodna nastavila da se oporavlja od nedostatka poluprovodnika i drugih delova tokom poslednje dve godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike