I Hajneken prodao pivare za jedan evro, pobegao iz Rusije

25.08.2023

10:54

0

Čuveni holandski proizvođač piva saopštio je danas da je napustio Rusiju

I Hajneken prodao pivare za jedan evro, pobegao iz Rusije
Ilustracija - Copyright Pixabay

Hajneken“ je prodao svoj biznis u Rusiji a, kako prenosi holandski javni servis NOS, kupac je lokalna industrijska grupa „Arnest“. Kupac je pivarski bbiznis dobio za simboličan evro ali se i obavezao da će redovan poslovni dug od 100 miliona evra otplaćivati u ratama.

„Hajneken“, koji je u Rusiji imao sedam pivara i 1.800 zaposlenih, procenjuje svoje troškove odlaska sa ruskog tržišta na 300 miliona evra.

Svi proizvodi brenda su već povučeni sa ruskog tržišta 2022. godine, a proizvodnja i prodaja „amstela“ će biti ugašena u narednih šest meseci.

Holandska firma neće pružati nikakvu dalju podršku brendu niti primati prihode, tantijeme ili druge naknade od Rusije.

- Povlačenje sa ruskog tržišta je trajalo mnogo duže nego što se prvobitno očekivalo, ali ova transakcija je obezbedila budućnost naših zaposlenih u Rusiji i omogućila nam da na odgovoran način napustimo ovu zemlju - izjavio je šef „Hajnekena“, Dolf van den Brink.

Kompanija je bila prisutna u Rusiji oko 20 godina, ali ovo tržište nije bilo previše profitabilno za holandskog proizvođača piva, jer Rusima pivo nije visokorangirano na listi pića.

U ugovoru se ne pominje mogućnost povratnog otkupa, kao što ga imaju neke druge velike zapadne firme koje su napustile Rusiji usled sankcija Zapada zbog rata u Ukrajini, iz čega proizilazi da se „Hajneken“ neće vraćati u Rusiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike