Koji je to auto bolji od „moskviča“? Rusi prave električni „atom“

23.08.2023

11:03

0

Ruski električni automobil „atom“ će se proizvoditi u fabrici firme „Moskvič“

Koji je to auto bolji od „moskviča“? Rusi prave električni „atom“
Atom EV - Copyright Autonews.ru

Rusko električno vozilo „atom“ praviće se u čuvenoj fabrici „Moskvič“ (Moskovljanin), a iz istoimene firme „Atom“ navedeno je da je fabrika „Moskvič“ odabrana zbog napredne tehnološke baze, visokog kvaliteta proizvodnje i odlične reputacije u automobilskoj industriji, prenose RIA Novosti.

- Fabrika „Moskvič“ aktivno primenjuje inovativne metode proizvodnje i posvećena je održivom razvoju, što je u potpunosti u skladu sa našim ciljevima - rekao je šef startap kompanije JSC "Kama" Harald Grubel.

Kompanija „Atom“ je u maju najavila da će proizvodnja istoimenih električnih vozila početi sredinom 2025. godine.

„Kama“, a sada kompanija „Atom“, kupila je „Fordovu“ rusku fabriku u Neberežnji Čelni u Tatarstanu.

Električno vozilo, čiji je funkcionalni prototim predstavljen u maju, trebalo bi da ima domet od 500 km, a da do 100 km/h ubrza za sedam sekundi.

Biće opremljeno funkcijama kao što su pomoć pri zadržavanju trake, pomoć u saobraćajnoj gužvi, prepoznavanje saobraćajnih znakova i neočekivanih situacija u vožnji.

Zvuči ozbiljno, mada je „Moskvič“ u Srbiji poznatiji kroz „prosovjetsku“ repliku Ilije Čvorovića (glumi Bata Stojiljković) iz „Balkanskog špijuna“ nego po kvalitetu vozila koja smo u Srbiji vozili sedamdesetih godina prošlog veka.

Ruska automobilska industrija našla se u velikom problemu kada su se zbog zapadnih sankcija povukle evropske i američke firme iz zemlje. Prestala je i saradnja sa zapadnim dobavljačima, pa su i modeli koji se nastavili da se prave, poput "lade" ("Avtovaz" je u vlasništvu "Renoa"), tehnološki unazađeni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike