Smenjen direktor EPS-a Tomašević

15.06.2023

12:29

0

Autor: 24sedam

V.d. direktor „Elektroprivrede Srbije“ Miroslav Tomašević smenjen je sa te funkcije, pišu beogradski mediji

Smenjen direktor EPS-a Tomašević
Miroslav Tomašević, smenjeni v.d. generalni direktor EPS-a - Copyright AP Photo/Andy Wong Printscreen/Youtube/Televizija Pruga

U EPS-u se nastavlja drama i tetnutni epilog je, prema navodima beogradskim medija, da je smenjen vršilac dužnosti generalnog direktora Miroslav Tomašević. Njegov trenutni naslednik je Dušan Živković, menadžer za razvoj proizvodnje u EPS-u.

Novi (stalni) direktor će tek biti izabran, što je posao za Nadzorni odbor koji je imenovan prošle nedelje. U odboru, prvom nakon transpormacije EPS-a iz državnog preduzeća u akcionarsko društvo (sa 100 odsto vlasništva države).

Prema najavama resorne ministarke, Nadzorni odbor od sedam članova, od kojih su dva Norvežanina kao deo pomoći te zelja u "konsolidaciji sistema", izabraće novog generalnog direktora „u narednom periodu“.

Direktor Tomašević je na mesto v.d. direktora došao u martu 2022. godine, kao "spasilac EPS-a" posle katastrofe koje je izazvalo prethodno rukovodstvo. 

Ubrzo je stabilizovana proizvodnja, Srbija je počela da krajem godine izvozi struju, ali je ubrzo ušao u javni sukob sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović oko transformacije EPS-a i viđenje njegove budućnosti.

Tomašević je prethodno odbio da stavi svoj potpis na imenovanje stranaca u novi Nadozrni odbor a perteohodno je stari Nadzorni odbor odbio predlog mađarskog "MVM" o izdvajanju 11 srpskih hidroelektrana iz EPS-a u zajedničku firmu sa mađarskim partnerom.

Potom je ministarka javno iznela niz kritika na „slabe rezultate EPS-a“, naročito njegovog delka koji se bavi termoelektranama. Direktor EPS-a je, takođe javno, odgovorio saopštenjem u kome „moli ministarku da ne uznemirava javnost netačnim podacima“. Njegovo objašnjenje smanjenog rada termoelektrana je da se na vreme priprema remont, kada je već dobra hidrološkom situacijom za hidreoleketrane.

Tomašević je inženjer sa dugogodišnjim iskustvom rada u energetici, pre v.d. funkcije genralnog direketora bio je direktor za unapređenje sistema u TENT-u a 2017. i kandidat za mesto prvog čoveka EPS-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike