Norvežani nisu zainteresovani za kupovinu EPS-a: Nema plana masovnog otpuštanja

06.07.2023

09:39

0

Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelsta kaže da Norvežani dele sa nama svoja iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanja učinka u energetskom sektoru

Norvežani nisu zainteresovani za kupovinu EPS-a: Nema plana masovnog otpuštanja
Ilustracija - Copyright 24sedam/Promo/Milorad Drča

Norveške kompanije nisu zainteresovane za kupovinu Elektroprivrede Srbije (EPS), a trenutni angažman Norveške u reformi i restrukturisanju energetskog sektora u Srbiji rezultat je zahteva srpskih vlasti i ukorenjen je u strateškom partnerstvu naših dveju zemalja, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelsta.

On je istakao da ne postoji plan masovnog otpuštanja u EPS-u. Ambasador je, kako prenosi Tanjug pisanje srpskih medija, rekao da Norveška može sa Srbijom da podeli svoja iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanja učinka u energetskom sektoru i da prenese šta je u Norveškoj uspelo, ali da će konkretne odluke i kurs reformi doneti Vlada Srbije.

Stanje u EPS-u nije privlačno

- Norveška snažno podržava državno vlasništvo u tom sektoru, s obzirom na njegov društveni značaj i ključnu ulogu za nacionalnu ekonomiju - rekao je on, i dodao da će EPS bez sumnje i dalje biti srpska kompanija.

Naveo je da trenutno stanje u EPS-u nije privlačno zapadnim stranim investitorima, s obzirom na dominantnu ulogu proizvodnje energije na bazi uglja i nedostatak korporativne kulture koja odražava međunarodne principe korporativnog upravljanja.

Odgovarajući na pitanje kakva je uloga norveških predstavnika u Nadzornom odboru EPS-a, Jelsta je naveo da je zadatak profesionalizacija i efektivnost EPS-a u cilju povećanja transparentnosti, produktivnosti i integriteta.  Prema njegovim rečima, cilj je da se EPS osposobi da odgovori na izazove povećane energetske potražnje domaćinstava i srpskih preduzeća, kao i da odgovori na izazove energetske bezbednosti.

24sedam/S.Š.
 

- I da ne zaboravimo da EPS vremenom treba da postane mnogo 'zelenija' kompanija sa rešenjima za proizvodnju iz obnovljivih izvora. Da bi se ovo postiglo, Nadzorni odbor mora imati visok nivo autonomije u operativnim, strateškim i finansijskim pitanjima - rekao je ambasador Jelsta.

Kredibilitet savetnika

On je naglasio da bi Nadzorni odbor trebalo da bude glavni pokretač reformi i transformacije, a kada je reč o kredibilitetu norveških članova odbora, istakao je da oni imaju znanje i iskustvo u upravljanju energijom i duge karijere u evropskim energetskim kompanijama i entitetima.

Jelsta je, odgovarajući na pitanje da li će norveška firma Ristad enerdži preporučiti Vladi Srbije otpuštanja zaposlenih u EPS-u, rekao da ne postoji plan masovnog otpuštanja, kao i da se to ne postavlja kao pitanje, već da je fokus na poboljšanju učinka kompanije. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike