Ne odgovara im jeftinija nafta: Niže cene smanjile profit BP, ali rastu dividende

02.08.2023

09:24

0

Autor: 24sedam

Niže cene energije smanjile kvartalni profit britansko-američkog petrohemijskog džina

Ne odgovara im jeftinija nafta: Niže cene smanjile profit BP, ali rastu dividende
Naftna platforma - Copyright Pixabay

Britansko-američka energetska grupa BP (Beyond Petroleum, do 2001. British Petroleum) ostvarila je profit nakon oporezivanja od 1,8 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine, što je mnogo manje nego 8,2 milijarde dolara u istom periodu prošle godine.

Kompanija je pad profita pripisala nižim cenama nafte i gasa, piše SEEbiz, ali uprkos padu profita, BP najavljuje povećanje dividende i za to sprema 1,5 milijardi dolara.

- Ovo odražava poverenje u naše poslovanje i očekivani profit - rekao je izvršni direktor kompanije Bernard Luni, prenosi francuski AFP.

Cene energenata u svetu su prošle godine značajno porasle nakon ruskog oružanog upada u Ukrajinu. Ovaj rat i sankcije Zapada koje su usledile Rusiji nadovezali su se na kovid-krizu i inflaciju i gurnule cenu na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Zbog "podivljalih" cena nafte i gasa, energetske kompanije su na tom računu ostvarivale ogromne profite. Energija je sada pojeftinila, ali je i dalje na relativno visokom nivou ako se gleda dugogodišnji prosek.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike