EU bi mogla da se suoči s manjkom 30 milijardi kubika gasa u 2023.

12.12.2022

13:35

0

Sledeća godina bi mogla da predstavlja još teži test od energetske krize koja je ove godine dovela do rasta računa za struju evropskih domaćinstava i primorala neke kompanije na privremeno zatvaranje

EU bi mogla da se suoči s manjkom 30 milijardi kubika gasa u 2023.
Ilustracija - Copyright Jens Buettner/dpa via AP

Evropska unija je obezbedila dovoljno gasa za ovu zimu, ali bi sledeće godine mogla da se suoči s nestašicom gasa ako Rusija dodatno smanji isporuke, saopštile su danas Evropska komisija i Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

- Uprkos akcijama koje smo preduzeli, i dalje bismo mogli da se suočimo sa manjkom do 30 milijardi kubnih metara gasa sledeće godine - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Hitne mere EU

Ona je precizirala da su to procene Međunarodne agencije za energiju koje bi trebalo da budu objavljene danas. U međuvremenu, IEA je objavila izveštaj u kojem navodi da je Evropa, uprkos tome što je Rusija smanjila isporuke gasa ove godine, sprečila ozbiljnu nestašicu i počela zimu s prepunim skladištima gasa, delom zahvaljujući hitnim merama EU za punjenje skladišta, ali i srećnim okolnostima pri čemu su period blagog vremena i visoke cene gasa umanjili potražnju za gorivom.

Međutim, sledeća godina bi mogla da predstavlja još teži test od energetske krize koja je ove godine dovela do rasta računa za struju evropskih domaćinstava i primorala neke kompanije na privremeno zatvaranje kako bi izbegle astronomske račune za gas.

Ako Rusija smanji i ove male količine gasa koji još uvek isporučuje Evropi, a kineska potražnja za gasom se oporavi sa minimuma izazvanog kovid blokadama, EU bi mogla da se suoči s manjkom gasa od 27 milijardi kubnih metara (bcm) 2023. godine, piše u izveštaju IEA.

Subvencije kao spas

Ukupna potrošnja gasa u EU iznosila je 412 milijardi kubnih metara u 2021, prema podacima EU. "Ovo je ozbiljan izazov“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajenovom u Briselu, dodajući da bi manjak bio oko 60 milijardi kubnih metara bez hitnih mera odgovora EU.

Potencijalna nestašica bi mogla da se izbegne proširenjem subvencija i merama za uštedu energije, kao što je obnova objekata sa dotrajalom stolarijom i zamenom grejanja na fosilna goriva toplotnim pumpama, uz dalje masovno širenje obnovljive energije u EU, navela je IEA. Fon der Lajen je rekla da je snabdevanje gasom u EU "bezbedno ove zime" i da se 27-člani blok priprema za sledeću.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike