Restoranima i hotelima u Nemačkoj nedostaje 65.000 radnika

22.07.2023

23:40

0

Iz „Dehoge“ se nadaju da će se efekti zakona o kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva brzo osetiti i da će izbeglice moći lakše da pronađu posao

Restoranima i hotelima u Nemačkoj nedostaje 65.000 radnika
Ilustracija - Copyright Pexels

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika, saopštilo je Udruženje ugostitelja „Dehoga“.


Nedostatak zaposlenih, prema mesečnim anketama, stalan je problem industrije, rekli su za agenciju DPA iz tog udruženja.

„Savezna agencija za rad izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj industriji za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja barem dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju slobodna radna mesta“, izjavila je stručnjak za tržište rada iz „Dehoge“ Sandra Varden.

Ona je ukazala na brojke iz juna 2019, kada je prijavljeno gotovo 40.000 slobodnih radnih mesta.

„Kao što znamo, problem se od tada (u jeku pandemije) pogoršao. Pogotovo sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turistička odredišta, potreba i dalje raste“, napomenula je Sandra Varden.
Pixabay
 


U međuvremenu, gastronomski biznis se nosio sa situacijom kako je mogao.

„Ima objekata koji su zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vreme, zatvaraju se određenim danima ili ograničavaju ponudu u jelovniku. Neki restorani su počeli da uvode više samoposluživanja“, dodala je ona.

Iz „Dehoge“ se nadaju da će se efekti zakona o kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva brzo osetiti i da će izbeglice moći lakše da pronađu posao, preneo je portal „SEEbiz“.

Takođe, udruženje je pozvalo na kampanju osposobljavanja za više veština i na veće vrednovanje praktičnih zanimanja i veština.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike