Vesić: Od konverzije se nismo usrećili, za 12 godina samo 30 miliona evra

20.07.2023

08:51

0

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta omogućiće, između ostalog, i legalizaciju kuća izbeglima u “Oluji”, istakao je Vesić

Vesić: Od konverzije se nismo usrećili, za 12 godina samo 30 miliona evra
Goran Vesić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Novcem koji Srbija namerava da dobije iz zajmova, po ugovorima koji su na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, gradiće se saobraćajnice i finansirati druge potrebe neophodne Srbiji i njenim građanima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je u parlamentu, odgovarajući na opasku poslanika Miroslava Aleksića da se Srbija ovim ugovorima zadužuje za 1,27 milijardi evra, rekao da se tim novcem između ostalog grade naučno-tehnološki parkovi u Nišu i Čačku, biznis inkubator u Kruševcu, kao i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, a obezbediće se i novac za Moravski koridor.

Zbog stečaja u problemu

Osvrćući se na kritike izrečene na jučerašnjoj sednici, a i one ranije koje se odnose na ukidanje konverzije zemljišta, Vesić je rekao da državno zemljište nije predmet konverzije i da je za 12 godina od konverzije prihodovano samo 30 miliona evra.

- Ovaj podatak dovoljno pokazuje da konverzija nije Srbiji donela mnogo novca pa iza sebe imamo 12 izgubljenih godina koje se ne mogu vratiti - rekao je Vesić.

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta omogućiće, između ostalog, i legalizaciju kuća izbeglima u “Oluji”, izjavio je Vesić. On je na sednici Skupštine, odgovarajući na kritike narodnog poslanika Dragana Nikolića, rekao da sve izbeglice koje žive u Altini, Busijama, Grmovcu, Plavim horizontima i drugim naseljima na široj teritoriji Beograda i Srbije ne mogu da legalizuju svoje kuće zato što se zemlja na kojoj su njihovi objekti izgrađeni nalazi u stečaju u različitim bivšim poljoprivrednim kombinatima.

- Iako su gradili kuće pre 20, 25 godina i imali bi mogućnost da ih legalizuju po sadašnjem zakonu bez ikakvih problema, to ne mogu da urade jer ne mogu da reše pitanje imovine zato što su ta preduzeća u stečaju i zato što je neko iz lične osvete, tadašnji predsednik Boris Tadić, uveo konverziju da bi se osvetio privrednicima sa kojima nije bio u dobrim odnosima - rekao je Vesić.

Beoinfo
Beogradsko naselje Altina

Zato ljudi koji žive u ovim naseljima i dan danas ne mogu da legalizuju svoje kuće, rekao je Vesić i poručio Nikoliću da će ostati zapamćen po tome da je bio protiv toga. Vesić je istakao da će ukidanje konverzije, između ostalog, omogućiti da se izvrši legalizacija svim ljudima koji su pobegli u “Oluji” i koji su izgradili kuće ne pre godinu ili dve dana, a imaju sve uslove za legalizciju osim jednog, a to je imovinski problem.

Vesić je rekao da taj problem ne mogu da reše zato što je neko smislio “nakaradni” institut koji ne donosi nikakvu korist zemlji osim što koči razvoj privrede i zato što stečajni upravnici nemaju novca da zatvore stečaj, a poverioci ne žele da ulože u proces konverzije, niti to mogu da urade. Vesić je Nikoliću poručio da državna zemlja ne može da bude predmet konverzije već samo zemlja koja je u vlasništvu, osnivačkom kapitalu preduzeća.

Šta je predmet konverzije?

- Kada već pričate o nekom zakonu, prvo ga pročitajte, a ne da pričate stvari koje nisu istinite. Prema tome, kada već pričate o posledicama, onda pričajte o svim posledicama, a jedna od posledica ukidanja konverzije je i ova. I ne pričajte o tome da je neko ko nije nadležan doneo odluku da je neka odluka neustavna. Zna se ko u ovoj zemlji, koja je uređena, donosi takvu odluku - rekao je Vesić.

On je istakao da ne može državna imovina da bude predmet konverzije, "kao što po postojećem zakonu sva zemlja ispod objekta i sva zemlja za redovnu upotrebu nije predmet konverzije, a u 94 odsto slučajeva u kojima je urađena konverzija se to tako pokazalo".

Kada je reč o Predlogu zakona o ozakonjenju objekata, naglasio je da se njime ne završava ozakonjenje nelegalizovanih objekata, već se rešava urgentna situacija za ljude koji žive u objektima koji nisu legalizovani, jer će oni dobiti vodu, struju i slično. Ovim predlogom se, pojasnio je Vesić, ne prejudicira da li će legalizacija objekta biti dozvoljena ili ne. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike