Nemac uvodi samoupravljanje: Poklonio firmu radnicima

07.07.2023

09:08

0

Autor: 24sedam

Uspešna kompanija „Mark Kain“ ubuduće će biti pod upravom radnika, odlučio vlasnik Helmut Šloterer

Nemac uvodi samoupravljanje: Poklonio firmu radnicima
Vole da šefuju - Copyright Profimedia

Modni milioner iz Nemačke, Helmut Šloterer sasvim je neobičan gazda. U zemlju u kojoj se radnicima radije daju bonusi nego veća plata on je odlučio da svoju najvredniju imovinu, fabriku „Mark Kain“ iz Bodelshausena u Baden-Vritemrbergu, pokloni – radnicima, piše Fenix-magazin.de.

Osnivač i vlasnik firme Šloterer nakon 50 godina rada preneo je svoje deonice na fond zaposlenih koji će, kao nekada u SFRJ, sami upravljati fabrikom.

Kompanija proizvodi žensku odeću, a proizvode izvodi u nekoliko desetina zemalja. U 2020. godini obrt joj je bio oko 200 miliona evra.

Samoupravljači će sada imati priliku da aktivno sudeluju u uspehu firme o da koriste svoja prava glasa kako bi odredili gde će završiti profit.

- Više od svega važno mi je da osiguram da „Mark Kain“ dospeva u prave ruke. Prodaja firme nikada nije bila opcija za mene, a budući da moja žena i ja nemamo dece, odlučio sam osnovati fond kako bi kompanija nastavila da radi - objasnio je Šloterer svoj potez u saopštenju za javnost.

Multimilioner, naravno, neće ostati bez ičega jer 2019. godine magazin „Forbs“ je procenio je njegovo bogatstvo na oko 200 miliona evra. Kako i za taj novac nema direktnih naslednika, Šloterer je osnovao privatan fond.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike