Afrički političari će svima u svetu pojeftiniti čokoladu

16.09.2020

13:43 >> 16:17

0

Cena kakaoa ove godine pala za 14 odsto, očekuje se još veće pojeftinjenje u 2021. godini

Afrički političari će svima u svetu pojeftiniti čokoladu
Copyright Profimedia

Cena neizostavnog sastojka svake “prave” kremaste poslastice, kakaoa, pala je 14 odsto ove godine, a sledeće bi mogla još više da se spusti.

Plan najvećih svetskih proizvođača kakaoa da farmerima plate više za berbu može da doprinese kojem glasu više na političkim izborima, ali nije sigurno da je ekonomski održivo već sledeće sezone, piše Blumberg. Obala Slonovače i Gana razmatraju povećanje otkupne cene kakaoa za čak 21 odsto, kako bi umanjile uticaj svetskog tržišta na kome cena ovog sastojka čokolade i kolača pada. Cena fjučersa (terminski ugovori za odloženu isporuku) za decembar pala je za 14 odsto zbog smanjene tražnje usled uticaja korona virusa na svetsko tržište.
– Vlasti i u Gani i u Obali Slonovače traže amortizer da ublaže ekonomski udarac pandemije na siromašne farmere pred političke izbore kasnije ove godine. Podrška kakao sektoru će odigrati presudnu ulogu za proizvodnju i zaposlenost, kao i za celu ekonomiju u kojoj ova grana ima veliko učešće – kaže Natan Hejs, analitičar Ekonomist intelidžens junit.
Ove dve afričke nacije daju 65 odsto globalne proizvodnje, pa tako ova odluka ima i svetski uticaj. Više otkupne cene će popraviti finansijski položaj farmera ali će doprineti i viškovima proizvodnje na tržištu čija potražnja posustaje, i Hejs ne misli da će vlade uspeti da sprovedu plan da ograniče proizvodnju.
– To je suviše komplikovano da se tamo sprovede i zbog toga očekujemo rapidan pritisak na globalnu cenu kakaoa u 2021 – kaže Hejs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike