Razmena Srbije sa Indijom bi mogla da dostigne milijardu dolara

08.06.2023

14:03

0

Trgovinska razmena Srbije i Indije je trenutno 327 miliona evra a u prvom kvartalu beleži rast rast od 21 odsto pa bi vrlo brzo mogla da naraste i na milijardu, rečeno na skupu u Beogradu

Razmena Srbije sa Indijom bi mogla da dostigne milijardu dolara
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

- Sasvim sam siguran da tu milijardu možemo brzo da dostignemo, ali milijarda mora da bude samo početak i da pokušamo da nastavimo saradnju, ubrzavamo i da to ide geometrijskom, a ne aritmetičkom progresijom i verujem u naše tradicionalno prijateljstvo - rekao je na predsenik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Srpsko - indijskog poslovnog foruma u Beogradu.

Srpski predsednik je na skupu, kojem prisustvuje i predsednica Indije  Droupadi Murmu, reka da smo svedoci smo polarizacije, rastućeg protekcionizma usled tehnološke konfrontacije i borbe za primat po pitanju proizvodnje čipova i drugo…

- Važno je da uspostavimo što je moguće bližu saradnju sa, u ovom trenutku, najbrže rastućom svetskom ekonomijom kakva je indijska - naglasio je predsednik Srbije.

Kazao je da je indijska ekonomija ojačala zahvaljujući IT sektoru, digitalizaciji, inovacijama, reformama, ulaganju u socijalnu infrastrukturu, oporavku industrijskog sektora i jakom uslužnom sektoru.

Istakao je da je za nas od presudnog značaja da dalje unapređujemo saradnju u farmaceutskoj industriji po svim pitanjima, pošto će generički lekovi iz Indije i tradicionalna indijska medicina biti sve prisutnija na celom evropskom kontinentu, zbog čega i nema nestašica lekova u Evropi, jer je sve više prisutna indijska farmaceutska industrija.

Srpske jabuke otvorile vrata za agrar

Vučić je naglasio da je veoma važno uvođenje novih fitosanitarnih pravila za saradnju u prehrambeno poljoprivrednoj industriji.

- Naše jabuke našle su prostor na indijskom tržištu, verujemo da će naše smrznuto bobičasto voće naći prostor na indijskom tržištu, pre svega malina koja je najbolja na svetu - rekao je Vučić.

Predsednica Indije Murmu složila se u prognozama obima trgovinske razmene koja, kaže, može ići i na više od milijarde.

Profimedia Pixabay
 

 

- Preduzetnici koji su danas ovde mogu da postanu pokretačka sila između naših zemalja. Privilegija je da razgovaram sa poslovnim liderima iz dve zemlje. Hvala Vučiću što je omogućio da održimo ovakav događaj. Razvijamo se u farmaceutskoj industriji, obnovljivim izvorima, IT sektoru, telekomunikacijama, svemiru... Digitalne mogućnosti nastavljaju da rastu. Ovaj brzi rast digitalne infrastrukture stavio je Indiju na čelo kada je reč o tehnološkim informacijama. Treća je po startapu u svetu, u 2022. godine priliv u Indiju bio je oko 77 milijardi dolara – napomenula je Murmu.

Indijska predsednica je dodala da Srbija može da postane efikasan prolaz za indijske kompanije koje idu na tržište Evroazije.

- Stoga, u trenutku smo kada imamo puno mogućnosti. Moramo da iskoristimo trenutak. Vreme je da se eliminiše jaz u informacijama između naših zemalja", istakla je Murmu.

Srpsko-indijski poslovni forum okupio je oko 100 srpskih i indijskih privrednika u Palati Srbija. Organizuje ga Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije.

Šta kažu privrednici

Vođa privredne delegacije Indije Sanjdže Soni rekao je da jedni od drugih možemo mnogo toga da naučimo, pre svega, u oblasti privrede, IT i telekomunikacija, kao i u oblasti namenske industrije.

- Trenutno uglavnom radimo u oblasti namenske industrije sa srpskim kompanijama, u budućnosti se nadamo da ćemo proširiti u saradnju i u oblasti IT sektora i da se uzajamno pomažemo - istakao je Soni u izjavi za Tanjug.

Kako je rekao Soni u oblasti zabave i filmske industrije Srbija i Kina sarađuju i to je nešto novo o čemu do sada, kako navodi, nisu razmišljali, tako da taj način saradnje može da otvori neke nove poslovne puteve.

Direktor i suvlasnik kompanije "TCOM" Voja Jovanović  koji već sedam godina uspešno posluje u Indiji rekao je za Tanjug da ima dosta sličnosti između dve zemlje,  ali da ipak  imaju drugačiji način razmišljanja i da upravo  ovakvi skupovi doprinose da se stekne poverenje i da se mišljenja razmenjuju.

- Prvo, oni su jako prisni ljudi, na neki način kao i mi,  a mi se razlikujemo od drugih Evropljana, tako da odmah možete da stupite u kontakt sa njima i da na jedan neposredan način dobijete informacije. Njihov obrazovani sistem i način razmišljanja kako da se završi posao je dosta drugačiji od našeg. U ovoj ekspanziji u poslednjih 10 godina oni su postali vrh u svetu u više oblasti - dodao je on.

Međutim, kako je istakao Jovanović, naše znanje i iskustvo su nešto najdragocenije i u tome smo jedna velika sila.

- Oni imaju velike ljudske resurse, imaju jake koledže i obrazovani su i može da se uspostavi lepa saradnja, tako da ovo o čemu su govorili i predsednik Srbije i predsednica Indije može vrlo lako da se ostvari – rekao je on.

Na pitanje zašto je saradnja do sada bila na skromnom nivou, Jovanović je rekao da nije bilo povezivanja, jer je „Er India“ letela za Srbiju, to jest, Jugoslaviju osamdesetih godina.

- Mislim da je prvo važno uspostaviti letove, način putovanja je veoma bitan, omogućiti ulaske u zemlje i razmenu ljudi,  a kako se bude širila privredna saradnja tako će se širiti i razvoj svih drugih odnosa – kaže Jovanović, dodajući da dosta Indijaca već radi u Srbiji, ali i Srba u Indiji i da to može jako brzo da se razvije na još viši nivo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike