U Beogradu indijski biznismeni

08.06.2023

09:08

0

Srpsko-indijski poslovni forum, koji će okupiti oko 100 srpskih i indijskih privrednika, biće održan danas u Palati Srbija

U Beogradu indijski biznismeni
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Srpsko-indijski poslovni forum dans će u Beogradu organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Indije Drupadi Murmu.

Forum će početi u Palati Srbija u 12 sati, a na otvaranju će se obratiti  predsednik PKS Marko Čadež i vođa privredne delegacije Indije Sanjdže Soni, a zatim i predsednica Indije i predsednik Vučić, najavila je PKS.

Privrednicima će biti prezentovan privredni potencijal za saradnju Srbije i Indije, a posle plenarnog dela, održaće se B2B (biznis tu biznis) sastanci privrednika.

Predsednik PKS izjavio je danas da je poseta indijske predsednice i u ekonomskom smislu jer su sa njom došli predstavnici indijskih kompanija.

Čadež je za RTS rekao da na poslovnom forumu učestvuje 25 velikih indijskih kompanija i 55 do 60 naših i ukazao da forum predstavlja priliku za otvaranje novih tržišta za srpske kompanije, jačanje regionalne saradnje i ubrzanje evropskih integracija.

- Očekujemo dobre razgovore u oblasti IT industrije, prerađivačke industrije, proizvodnji hrane. Indija je najmnogoljudnija zemlja na svetu i ima prostora za saradnju - kaže Čadež.

Naveo je da se najviše očekuje od saradnje u IT sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane.

- Agromehanika iz Boljevca već sarađuje sa indijskom kompanijom, proizvode traktore - rekao je predsednik Privredne komore.

Čadež je istakao da je važno da otvaramo nova tržišta, a da je Indija ogromna zemlja.

Naveo je da je, pored Indije, Kenija interesantna za saradnju i da ima dosta potreba tog tržišta kojima možemo da odgovorimo.

- Zato idemo tamo, to smo radili i sa Egiptom, to ćemo raditi i sa Saudijskom Arabijom - rekao je Čadež.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas predsednicu Republike Indije, Drupadi Murmu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 7. do 9. juna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike