Naftni div zatvara pumpe širom Evrope: Kompanija pre 10 godina bila prva na svetu po prihodima, a onda je nastupila kriza

06.06.2023

20:55

0

Naftni div "Šel" saopštio je danas da se povlači iz maloprodaje energenata u tri evropske države zbog slabe zarade

Naftni div zatvara pumpe širom Evrope: Kompanija pre 10 godina bila prva na svetu po prihodima, a onda je nastupila kriza
Ilustracija - Copyright Pixabay

Naftni div "Šel" saopštio je danas da se povlači iz maloprodaje energenata u tri evropske države zbog slabe zarade.

Multinacionalna naftna kompanija, osnovana u Ujedinjenom Kraljevstvu i sa sedištem u Holandiji, precizirala je da se povlači iz maloprodaje u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Holandiji.

Izvršni direktor Vael Savan, nedugo nakon preuzimanja kormila kompanije, pokrenuo je u januaru stratešku analizu maloprodajnog poslovanja u Evropi navodeći kao razlog "teške tržišne uslove".

Profimedia
 

- Ta je analiza sada završena, a rezultat je naš plan povlačenja iz tih poslova. Proces prodaje već je u toku. Namera nam je da postignemo dogovor sa potencijalnim kupcem tokom narednih meseci - piše u saopštenju "Šela".

Veleprodajni poslovi prodaje energenata kompanijama i snabdevanje malih i srednjih kompanija pod brendom "Šel enerdži", odnosno maloprodaja energenata za domaćinstva na lokacijama izvan Evrope, neće biti deo potencijalne prodaje.

Rojters je prošlog meseca izvestio da su interesovanje za preuzimanje "Šelovog" maloprodajnog poslovanja u Velikoj Britaniji pokazala tri najveća britanska dobavljača električne energije.

"Šel" je, inače, 2012. godine bio najveće preduzeće u svetu po ostvarenim prihodima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike