Velika kineska investicija u Rumi: Haitijan gradi fabriku i logistički hab na 250.000 kvadrata

03.05.2023

13:43

0

Autor: 24sedam

Kineska kompanija „Haitijan internešenel“ (Haitian International) širi svoj posao u Evropi gradnjom fabrike i logističkog centra u Rumi

Velika kineska investicija u Rumi: Haitijan gradi fabriku i logistički hab na 250.000 kvadrata
Planirana fabrika u Rumi - Copyright Screenshot: Haitiangermany.com

Moderna fabrika i logistički centar na više do 250.000 kvadratnih metara gradi se u Rumi kao investicija kineske kompanije „Haitijan internešenel“, a početak rada najavljuje se za prvi kvartal 2025. godine, saopštava kompanija na svom vebsajtu.

Pogon u Srbiji deo je proširenja poslovanja kineske firme u Evropi i kao deo globalne strategije razvoja dugoročne internacionalne kompetitivnosti i pozicioniranja na tržištu kao garanta, "na krizu otpornog“ protoka transporta i logistike.

Kao savršeno mesto za pozicioniranje na glavnim logističkiim osovinama u ovom delu Evrope, „Haitijan“ je izabrao Rumu, gde je 20 aprila održana ceremonija početka gradnje prve faze. Sami radovi na konstrukciji hale koja će prvobitno imati 161.000 kvadrata, kao i 59.000 kvadrata kancelarijskog prostora sa kantinom, biće započeti najesen.

Ruma odlična lokacija

Prema ranijim najavama, u Rumi će se graditi fabrički kompleks za proizvodnju industrijskih mašina za brizganje plastike, mašina za sečenje i livenje. Kompleks je planiran u radnoj zoni Rumska petlja, na parceli od oko 250.000 m2, a u planu je proizvodnja od ukupno 250 mašina godišnje, vidi se iz idejnog rešenja projekta koje je izradio beogradski "Mašinoprojekt kopring".

Vlasnik kompanije koja je registrovana u Rumi u aprilu prošle godine je kineski Haitian Plastics Machinery Group, koji je proletos sa Opštinom potpisao ugovor o prodaji zemljišta.

Ova kineska grupacija, najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, najavila je tada da će u fabriku uložiti 100 miliona USD i da će u Rumu dovesti četiri industrije - proizvodnju mašina za brizganje, cnc mašina, mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

Pozicija na kojoj je Ruma obezbediće kineskoj kompaniji da „direktno i efikasno opslužuje evropsko tržište, i da ima blisku vezu sa tržištem Istočne Evrope i Bliskog istoka, kao i da optimizuje lokalnu uslugu u Srbiji, saopšteno je na sajtu kompanije.

- Ruma je idealna lokacija za nas, da možemo da direktno snabdevamo našim „mars“ i „jupiter“ mašinama naše klijente u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. U Srbiji smo već izgradili veliku bazu, za koje će novi centar da omogući bolju uslugu – rekao je Sun Jiming, generalni direktor „Haitijan internešenel Nemačka“ (Haitian International Germany).

Žang Bin, zamenik g. direktora „Haitijan grupe“ dodao je da će biti omogućena veoma efikasna sinergija cele proizvodnje i pratećih usluga, od „haitijan smart solušens“ za automatizaciju, MES sisteme ili individualne proizvodne sisteme. A sve sa jednog izvora“.

„Haitijan internešenel holdings“ iz Ningboa u Kini, je vodeći svetski proizvođač mašina za oblikovanje plastike za proizvodnju visokoserijskih ali i visokoprezicnih delova, i jedan je od šest biznis jedinica „Haitijan grupe“.

Sa 80 prodajnih i servisnih partnera, celokupno globalno tržište, odnosno više od 30.000 klijenata u 130 zemalja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike