Posle ozbiljnog gubitka dobit EPS-a od skoro 300 miliona evra

26.04.2023

10:37

0

Autor: 24sedam

Finansijski rezultat „Elektroprivrede Srbije“ u prvom kvartalu višestruko je nadmašio planove, kažu iz kompanije

Posle ozbiljnog gubitka dobit EPS-a od skoro 300 miliona evra
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andy Wong

Neto dobit „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) dostigla čak 34,5 milijardi dinara u prvom tromesečju ove godine, što je 294 miliona evra. To je ogromna razlika u odnosu na prethodnu godinu, kada je u istom vremenskom razdoblju beležio gubitak od 30 milijardi dinara (255 miliona evra), saopšteno je iz kompanije.

Poslovni uspeh rezultat je povećane proizvodnje, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova, navode iz EPS-a. Poskupljenje struje za domaćinstva, koje je u januaru bilo osam odsto, nije navedeno kao jedan od razloga boljeg poslovanja.

Kapaciteti EPS-a proizveli su 9,74 milijardi kilovat-sati električne energije, što je za 17 odsto više nego od januara do marta prošle godine. Stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu.

Tako profit od izvoza od januara do marta iznosi 51 milion evra, dok je prošle godine EPS morao da uvozi energiju po visokim cenama, ističe se iz državnog akcionarskog društva.

I rashodi manji od plana

U prvom kvartalu 2023. godine poslovni rashodi su manji za oko 20 milijardi dinara nego što je planirano, od čega su samo troškovi uvoza uglja manji za 8,4 milijarde dinara.

Nabavka gasa koštala je 3,4 milijarde dinara manje, na nabavku tečnih goriva potrošeno je 1,5 milijardi dinara manje, a za usluge EMS-a oko 1,4 milijarde manje, manja je i nabavka električne energije za 0,8 milijardi dinara.

Deo manjih troškova za energente može se pripisati i manjoj potrebi zbog blage zimi ove grejne sezone.

Troškovi održavanja manji su za milijardu dinara, ostali poslovni rashodi bili su manji za 3,7 milijardi dinara nego što je bilo planirano za period od januara do marta.

Profit EPS-a u prva tri meseca 2023. godine najbolji je rezultat u poslednjih pet godina, hvale se iz kompanije.

Ostvarena neto dobit veća je oko 3,5 puta nego u periodu od januara do marta 2021, 2020, 2019. i 2018. godine, kada se kretala između 10,5 i devet milijardi dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike