Smanjena građevinska proizvodnja u EU i evrozoni

22.05.2023

13:33

0

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja u evrozoni opala za 1,5 odsto, a u EU za 1,2 odsto u odnosu na lanjski mart

Smanjena građevinska proizvodnja u EU i evrozoni
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prema prvim procenama, proizvodnja u građevinskom sektoru je u martu, u poređenju sa februarom, smanjena za 2,4 odsto u evrozoni i za 1,9 odsto u Evropskoj uniji, saopštio je danas Evrostat.

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja u evrozoni opala za 1,5 odsto, a u EU za 1,2 odsto u odnosu na lanjski mart. Na mesečnom nivou je najveći pad građevinske proizvodnje zabeležen u Austriji, za 10,9 odsto, Slovačkoj - 10,3 odsto, i Nemačkoj - 4,6 odsto.

Mesečni rast je zabeležen u Rumuniji - 4,1 odsto, Sloveniji - 3,2 odsto i Portugaliji - 1,6 odsto. Neke zemlje EU još nisu objavile svoje podatke za mart.

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja najviše posustala u Slovačkoj, za 10,3 odsto, Mađarskoj - 9,8 odsto, i Češkoj - 6,1 odsto.

Slovenija je zabeležila značajan godišnji rast građevinske proizvodnje od 28,3 odsto, a iza nje su Rumunija - 17,7 odsto i Holandija - 4,2 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike