Prva deonica Moravskog koridora otvara se danas: Koje još puteve uskoro završavamo?

29.04.2023

07:35

0

Ceo Moravski koridor dugačak je 112 kilometara, a kada bude kompletiran spajaće auto-puteve Beograd–Niš kod Pojata i "Miloš Veliki“ kod Preljine

Prva deonica Moravskog koridora otvara se danas: Koje još puteve uskoro završavamo?
Moravski koridor - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Prvi deo Moravskog koridora, odnosno deonica od Pojata do Kruševca, dužine 16,5 kilometara, danas će biti puštena u saobraćaj. Ceo ovaj koridor koji je dugačak 112 kilometara, kada bude kompletiran, spajaće auto-puteve Beograd–Niš kod Pojata i "Miloš Veliki“ kod Preljine.

Danas završena deonica Moravskog koridora prolazi kroz Ćićevac, Varvarin i Kruševac, da bi se dalje gradnja nastavila ka Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, pa sve do Preljine.

Ovo je, kako je ranije najavljivano, digitalizovani auto-put i predstavlja projekat od strateškog značaja za zemlju. On će povezivati centralne delove Srbije sa dva najvažnija putna pravca - Koridorom 10 i 11, i imaće veliki značaj za sam grad Kruševac.

Prvi digitalni auto-put

Vozači na Moravskom koridoru ili prvom digitalnom auto-putu moći će u svakom trenutku da saznaju šta se događa na ovoj saobraćajnici. Naime, putem led ekrana duž auto-puta ili digitalnih radio uređaja u kolima, oni će tačno znati, između ostalog, da li ima vremenskih neprilika, zastoja, pešaka, bačenih predmeta, sudara vozila na auto-putu...

Sve potrebne informacije vozači će dobijati iz upravljačkog centra za kontrolu saobraćaju, a duž celog auto-puta imaće na raspolaganju i besplatni internet. Svi digitalni uređaji na ovom auto-putu biće međusobno povezani: portali, VMS znakovi, meteorološke stanice, kamere za nadzor autoputa, brojači saobraćaja, naplatne rampe i drugo.

Dužina Moravskog koridora je precizno 112,37 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće i uređen tok Zapadne Morave. Radovi su počeli krajem 2019. godine,  a izvodi ih tursko-američki konzorcijum "Behtel Enka". Vrednost projekta je 745 miliona evra. Saobraćajnica je projektovana za brzine do 130 kilometara na sat i biće prvi domaći digitalni auto-put.

Još nekoliko velikih otvaranja...

Inače, nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na otvaranju nove deonice auto-puta Surčin-Novi Beograd, u dužini od 8,7 kilometara, podsetio da građane očekuje još nekoliko velikih otvaranja u ovoj godini.

- Uskoro krećemo da radimo petlju Jakovo. Trebalo bi da bude završena obilaznica oko Beograda, nakon toga, idemo na otvaranje 5,5 kilometara do Merošine i posle toga otvaramo važnu deonicu Ruma-Šabac, strahovito približavanje i Loznice, i Republike Srpske i BiH Beogradu i Novom Sadu - poručio je Vučić.

Kako je dodao, ostaje da se završi deonica Pakovraće - Požega, što predstavlja žilu kucavicu cele zapadne Srbije, a uskoro se završava i auto-put Kuzmin - Sremska Rača.

Foto: RINA
Proboj tunela "Laz" na deonici autoputa od Pakovraća do Požege

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će do sledeće godine biti završena deonica od Adrana do Preljine, a do sredine 2025. godine deo između Koševa i Adrana koji podrazumeva Trstenik, Vrnjačku Banju i dve petlje kod Kraljeva.

- To znači da ćemo imati kompletnih 112 kilometara Moravskog koridora - rekao je ranije Vesić.

On je naveo da je plan da deonica autoputa od Pakovraća do Požege bude zavšena do kraja ove godine i dodao da na toj deonici postoje dva kompleksna tunela.

- Jedan je tunel 'Laz' na kojem je probijena druga cev, a drugi je ‘Munjino brdo’ gde očekujemo probijanje cevi u julu ili avgustu - rekao je Vesić i dodao da će, kada bude završena deonica do Požege, početi radovi na izgradnji dva nova puta.

Veza sa Crnom Gorom

- Prvi je put od Požege do Kotromana dužine 60 kilometara koji je veza prema Republici Srpskoj - naveo je Vesić i dodao da je završeno projektovanje tog puta u januaru ove godine.

Kako kaže, to je vrlo kompleksan put, trećina od tih 60 kilometara je u tunelima, trećina na nasipima, a trećina na vijaduktima i neće biti laka izgradnja. Osim toga, naveo je da će se graditi 107 kilometara puta od Požege do Boljara što će, dodao je, biti veza autoputem prema Crnoj Gori.

Vesić je rekao da će do kraja godine biti završena izgradnja autoputa Sremska Rača - Kuzmin što je prvi deo autoputa Beograd-Sarajevo, dok Republika Srpska radi svoj deo autoputa do Bijeljine. Između ostalog, naveo je će u junu biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj potoka i da je već počelo projektovanje za poslednjih 31 kilometar od Bubanj Potoka do Pančeva sa velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče, kao i da će ove godine početi da se radi 175 kilometara brze saobraćajnice Bački breg - Nakovo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike