Momirović: Pitanje zaštite potrošača od suštinske važnosti za Srbiju

16.05.2023

14:39

0

Želimo da pružimo našim građanima najbolje uslove kada je reč o trgovini. Da zaštitimo njihova prava i interese, naveo je ministar

Momirović: Pitanje zaštite potrošača od suštinske važnosti za Srbiju
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas da je za Srbiju, koja je u procesu pristupanja EU, pitanje zaštite potrošača od suštinske važnosti.

- Želimo da pružimo našim građanima najbolje uslove kada je reč o trgovini. Da zaštitimo njihova prava i interese, ali istovremeno i da podržimo i razvoj našeg tržišta - rekao je Momirović govoreći na završnoj konferenciji "Dalje jačanje zaštite potrošača u Srbiji u novim tržišnim uslovima".

Istakao je da je zaštita potrošača zajedno sa zaštitom zdravlja glavni deo jednog od "fundamentalnog poglavlja" - poglavlja 28 u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU.

- Implementacija projekta i dalje jačanje zaštite potrošača u Srbiji u novim tržišnim uslovima počela je u junu 2021. godine. Dok je novi Zakon o zaštiti potrošača usvojen u septembru te godine - naveo je Momirović.

Ocenio je da je usvajanjem tog zakona Ministarstvo trgovine pokazalo posvećenost sprovođenju politike zaštite potrošača i da teži uspostavljanju modernog i efikasnog sistema u toj oblasti. Ministar je naglasio i da se uvođenje instituta prekršajnih naloga u Zakonu o zaštiti potrošača pokazalo kao jako efikasno rešenje.

- U prilog tome govori podatak da je tokom protekle godine izdato 1.196 prekršajnih naloga, koji su se najviše odnosili na povrede zakona u delu reklamacionog postupka i neizdavanja računa - naveo je Momirović.

Podizanje svesti

Naglasio je da pored velike podrške projektu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva Ministarstvo čini i "značajne korake" kroz podizanje svesti javnosti o potrošačkim pravima.

- U savremenim društvima u potrošačkim društvima, prava potrošača ne mogu da budu odvojena od prava čoveka na dostojanstven život, prava čoveka da ono što zaradi svojim mukotrpnim radom bude poštovano na tržištu, i na tome ćemo naročito insistirati u narednom periodu - rekao je Momirović.

Istakao je da Ministarstvo za naredni period planira značajne aktivnosti na izgradnji efikasnog i održivog sistema zaštite.

- Među prioritetima se izdvajaju potreba za većim angažovanjem lokalne samouprave, dalje jačanje udruženja za zaštitu potrošača, posebno imajući u vidu ekspanziju onlajn kupovine. Takođe, i zaštita institucionalnih kapaciteta i digitalizacija rada - kazao je Momirović.

IPA projekti

Dodao je da je pred Ministarstvom i sprovođenje novog projekta koji finansira EU pretpristupnim fondovima IPA 20-21, a čija će implementacija biti započeta u septembru.

- Kao što smo ostvarili rezultate u prethodnom periodu na ovom projektu koji je u završnoj fazi, verujemo da ćemo i u narednom trogodišnjem periodu koliko je trajanje novog IPA projekta koji finansira EU, takođe ostvariti zajedničke rezultate sa našim partnerima iz organizacije za zaštitu potrošača - zaključio je Momirović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike