U EU bezgotovinsko plaćanje u bilionskim iznosima, dok naš region ipak preferira keš

25.04.2023

07:35

0

Vrednost bezgotovinskog plaćanja u EU dostigla neverovatnih 278 biliona evra

U EU bezgotovinsko plaćanje u bilionskim iznosima, dok naš region ipak preferira keš
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sve veća ljubav potrošača prema bezgotovinskom plaćanju donela je industriji plaćanja velike promene. Sa prosečnih godišnjih stopa rasta od oko pet odsto u godinama pre pandemije, bezgotovinsko plaćanje je u 2021. poraslo za čak 16 odsto, a njegova vrednost samo u Evropskoj uniji dostigla je neverovatnih 278 biliona evra, ili 1.900 odsto BDP-a Unije.

S obzirom na to da je obrada transakcija najrasprostranjenija eksterna usluga u bankarstvu, analitički tim Bloomberg Adrije fokusirao se na trendove u industriji i razvoj tržišta regiona u poređenju sa konkurentima u EU.

Provizije će padati

- Smatramo da će vrednost bezgotovinskih transakcija u Adria regionu porasti zbog trenutne niske bazne i iznadprosečne inflacije, što kratkoročno pozitivno utiče na vrednost plaćanja. S druge strane, provizije procesora plaćanja će padati zbog većih ugovorenih rabata i konkurencije koja proizlazi iz inovativnih rešenja plaćanja - smatraju naši analitičari.

U Adria regionu vrednost bezgotovinskog plaćanja u procentu BDP-a je među najnižim u Evropi, a samo Severna Makedonija se ubrzano približava evropskim liderima. Upoređujući broj bezgotovinskih plaćanja po transakcijskom računu, Hrvatska i Slovenija su oko evropskog proseka, dok su Srbija i Severna Makedonija daleko ispod. Analitičari BBA razloge za to vide u tradicionalnoj ljubavi regiona prema gotovini i nedovoljnoj rasprostranjenosti e-trgovine.

Međutim, digitalizovano okruženje donosi sve veću konkurenciju etabliranim igračima, ne samo od digitalnih startap banaka, već i od nebankarskih finansijskih institucija, finteka i velikih tehnoloških igrača. U takvom konkurentnom okruženju, očekivanja kupaca su se promenila – oni sada traže inovativnije proizvode i bolju uslugu.

S obzirom na složenost industrije, analitičari Bloomberg Adrije su napravili poređenje među jednakim zainteresovanim stranama, odnosno kompanijama koje se bave autsorsingom i održavanjem POS mašina i bankomata, kompanijama koje nude različite sisteme plaćanja, akviziterima i procesorima plaćanja.

Najveći troškovi zaposlenih

Ključne karakteristike ovih kompanija u Adria regionu su visoke marže profitabilnosti, visoki prinosi na kapital i niska zaduženost. Platni promet je posao koji ne zahteva značajan iznos kapitala, što dokazuju izvanredni prinosi na kapital odabranih konkurenata. Prosečan povraćaj ulaganja (ROE) od 10 procenata je donekle pogrešan zbog negativnog ROE Monri Paymentsa.

Pixabay/Gerd Altmann
 

Naime, Monri ima negativan iznos neotplaćenog kapitala i, ako ga izuzmemo, prosečan ROE je 32 odsto.

- Industrija je radno intenzivna, tako da troškovi zaposlenih čine najveći deo troškova dobiti i gubitka, u proseku do 30 odsto prodaje. Slede troškovi vezani za obradu, kao što su oprema, komunikacija podataka i infrastruktura, uključujući softver troškovi održavanja aplikacije - objašnjava analitički tim Bloomberga.

Jaka konkurencija

Globalna konkurencija, s druge strane, ima veće stope rasta u odnosu na Adria region, ali niže marže, manje prinose i znatno veću zaduženost.

Rast prodaje podstaknut je potezima kao što su povećanje obima obrade plaćanja, druge usluge koje se prvenstveno prodaju emitentima i, konačno, spajanja i akvizicije koje su znatno povećale veličinu kompanija kao što su Nexi, Worldline, Fidelity, Fiserv i Block.

Osim toga, kako navode, jaka konkurencija ih je naterala da uđu u petu brzinu i ponašaju se neoprezno, a otuda dolazi i visoka zaduženost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike