Ministarka Đedović sa Kopmanom o energetskoj tranziciji i reformama

16.05.2023

09:11

0

Nedavno su usvojene izmene Zakona o korišćenju OIE kojim se omogućava uvođenje novih kapaciteta iz OIE na način koji neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema

Ministarka Đedović sa Kopmanom o energetskoj tranziciji i reformama
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa Janom Kopmanom, generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) o procesu energetske tranzicije, reformama u energetskom sektoru i podršci Evropske unije unapređenju energetske bezbednosti Republike Srbije.

- Posvećeni smo planiranju važnih projekata u energetskom sektoru koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, čiji će fokus biti izgradnja novih energetskih kapaciteta i veće korišćenje OIE. U toku je izrada strateških dokumenata kojim ćemo do kraja godine definisati ciljeve u OIE, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova i odrediti naš put u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji - rekla je Dubravka Đedović.

Usklađivanje pravnog okvira

Podsetila je da su nedavno usvojene izmene Zakona o korišćenju OIE kojim se omogućava uvođenje novih kapaciteta iz OIE na način koji neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Odlučni smo da nastavimo sa usklađivanjem pravnog okvira sa regulativnom EU u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost i da sprovedemo neophodne reforme koje su deo pregovora o pristupanju EU - rekla je ministarka.

Đedović je istakla da se uz podršku EU realizuje izgradnja gasne interkonekcije između Niša i Dimitrovgrada koja će Srbiji omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja gasom i dodatne kapacitete gasa.

- Zahvalni smo EU na finansijskoj podršci u izgradnji nove gasne interkonekcije koju ćemo završiti na jesen i preko koje ćemo se snabdevati gasom iz Azerbejdžana, LNG terminala u Aleksandropolisu, kao i sa Srednjeg i Bliskog istoka. Takođe, u saradnji sa EU pripremamo dokumentaciju za izgradnju interkonekcije sa Severnom Makedonijom koja će omogućiti dodatne kapacitete i gasifikaciju juga Srbije - rekla je ona.

Nastavak reformi

Đedović se navela da je EU donirala 165 miliona evra za povećanje broja domaćinstava koja mogu da dobiju popuste na računima za električnu, toplotnu energiju i gas. Istakla je da više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune ako se prijave za status energetski ugroženih kupaca, što je veoma važno zbog energetske krize i rasta energetskih troškova.

Kopman je istakao snažnu podršku Evropske unije diversifikaciji izvora snabdevanja gasom, koja je veoma važna tema za EU od početka rata u Ukrajini. Naglasio je važnost nastavka sprovođenja reformi i razdvajanja u gasnom sektoru, kao i nameru EU da region Zapadnog Balkana učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa, a kasnije i zelenog vodonika, radi smanjenja energetske neizvesnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike