Evropska privreda snažna uprkos globalnim izazovima

15.05.2023

11:21

0

Evropska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila umeren rast i time odagnala strah od recesije

Evropska privreda snažna uprkos globalnim izazovima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska privreda je i dalje snažna uprkos globalnim izazovima, navedeno je u danas objavljenoj ekonomskog prolećnoj prognozi Evropske komisije (EK).

Evropska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila umeren rast i time odagnala strah od recesije, a tome su doprinele niže cene energije, jako tržište rada i smanjenje problema vezanih za nabavku, konstatuje EK. U prvom kvartalu je u EU zabeležen rast BDP-a od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a BDP u evrozoni je porastao za 0,1 odsto.

Rast u evrozoni 1,1 odsto

Ekonomski stručnjaci na osnovu uspešnog starta u prvom kvartalu zaključuju da će evropska privreda u 2023. godini porasti za jedan odsto, a u 2024. za 1,7 odsto. Ove brojke odražavaju nešto veći optimizam u odnosu na prethodnu prognozu koja je EK objavila u februaru, predviđajući tada ekonomski rast od 0,8 odsto u 2023. godini, a 1,7 odsto u 2024.

EK sada prognozira da će rast BDP-a u evrozoni 2023. godini biti 1,1 odsto, a u 2024. godini 1,6 odsto. Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u evrozoni u 2023. biti 5,8 odsto, a da će se ona smanjiti na 2,8 odsto u 2024.

Glavni ekonomski pokazatelji navode na zaključak da se ekonomski rast nastavlja i u drugom kvartalu. Evropska centralna banka (ECB) i druge evropske centralne banke se bliže kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa, ali troškovi zaduživanja će i dalje biti visoki, a pristup kreditima otežan, što će negativno uticati na nove investicije, posebno na investicije u izgradnju novih stambenih objekata.

Stopa inflacije je i dalje visoka, kao i stopa bazne inflacije, priznaje EK. Dok je inflacija u prvom kvartalu polako padala zbog smanjenja cene energije, bazna inflacija je i dalje uporna, a u martu je dostigla rekordnih 7,6 odsto. Stopa bazne inflacije za 2023. godinu će prema prognozama iznositi 6,1 odsto, a očekuje se da ona u 2024. godini padne na 3,2 odsto.

24sedam/Profimedia
 

Tržište rada je i dalje otporno na ekonomsko usporavanje, a stopa nezaposlenosti u EU je u martu bila na rekordno niskom nivou od šest odsto. Stopa zaposlenosti će prema prognozi porasti za 0,5 odsto ove godine, a za 0,4 odsto u 2024. Rast plata za sada zaostaje za inflacijom, navodi EK.

Manji javni dug

Očekuje se da će stopa javnog duga pasti, posebno u 2024. godini. Vlade evropskih zemalja neće više morati da dotiraju energiju, pošto se očekuje da će ona biti jeftinija. Samim tim, državni deficit EU će biti nešto manji. Udeo javnog duga u odnosu na BDP će u 2024. godini u EU pasti ispod 83 odsto, a u evrozoni na 90 odsto, s tim što postoje značajne razlike među članicama EU.

Evropska komisija svake godine u proleće i na jesen objavljuje dve detaljne ekonomske prognoze, a u zimu i na leto dva privremena ekonomska predviđanja. Sledeći izveštaj Evropske komisije se očekuje u julu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike