Vučić: Ostvarićemo rast od 2,5 odsto

28.04.2023

16:28

0

Fleš procena za prvi kvartal je 0,7 odsto, što je mnogo bolje jer smo se mi plašili da će biti minus 0,1 ili 0,2 odsto, istakao je predsednik

Vučić: Ostvarićemo rast od 2,5 odsto
Aleksandar Vučić u Knjaževcu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na dobrom putu da ostvari privredni rast od 2,5 odsto, kao što su to predvideli MMF i Svetska banka.

- Fleš procena za prvi kvartal je 0,7 odsto, što je mnogo bolje jer smo se mi plašili da će biti minus 0,1 ili 0,2 odsto, čak i do minus 0,5 jer je bila visoka baza, a posle nam je sve išlo lošije, tako da ćemo sve da nadoknađujemo u trećem i četvrtom kvartalu - rekao je Vučić.

Kako dodaje, to nas vodi do rasta koji nam predviđaju Svetska banka i MMF.

- A to je 2,5 odsto što bi nam omogućilo značajno povećanje plata i penzija, što bi nam omogućilo značajno smanjivanje razlike u odnosu na najrazvijenije evropske zemlje - rekao je Vučić nakon obilaska fabrike nameštaja "Mobi" u Knjaževcu.

Govoreći o svojoj poseti tom kraju, rekao je da je osnovni zaključak svega onoga što je video u Sokobanji, u boljevačkoj opštini kroz razvoj novih turistickih kapaciteta i u Knjaževcu, razvoj preduzetničke inicijative.

- To je nešto strašno važno, podsticanje privatne inicijative i preduzetničkog rada i želja ljudi da doprinesu napretku svojih porodica i onda oni rade mnogo za Srbiju, poput ove privatne kompanije, jer ovde stotinu radnika prima platu, ali se i plaćaju porezi i doprinosi za državu Srbiju. To je za nas ogromna stvar i nešto što moramo dodatno da radimo - poručio je Vučić.

Dodao je da ćemo ove godine, zbog Ukrajine, ali i drugih stvari, imati problem sa višnjom i malinom.

- Ovde je problem sa ljudima sa višnjom, ne zbog cene, već sa količinama koje mogu da otkupe hladnjačari zbog onoga što je ostalo u hladnjačama od prošle godine. Gledaćemo da nađemo rešenje preko Poštanske štedionice a da joj ne ugrozimo poslovanje, jer je ona dobra banka - poručio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike