Evropa će "za dlaku" izbeći recesiju: Povećana prognoza rasta privrede

13.02.2023

10:38

0

Evropska komisija (EK) podigla je danas svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 0,9 odsto

Evropa će "za dlaku" izbeći recesiju: Povećana prognoza rasta privrede
Brisel - Copyright Pixabay

Evropska komisija (EK) podigla je danas svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 0,9 odsto, navodeći da će Evropa "za dlaku" izbeći recesiju i da je već prešla vrhunac inflacije zbog toga što cene prirodnog gasa padaju sa dostignutih maksimuma.

EK je, međutim, upozorila da će visoke cene nastaviti da koče ekonomiju zemalja članica EU u narednim mesecima. Troškovi energije i potrošačke cene su i dalje visoki, čak i nakon tri uzastopna meseca pada godišnje inflacije sa maksimuma od 10,6 odsto u oktobru na 8,5 odsto u januaru, navodi se u saopštenju EK.

Ekonomski rast u ovoj godini trebalo bi da dostigne 0,8 odsto u 20 zemalja EU koje koriste evro valutu, navodi komisija u zimskoj ekonomskoj prognozi. Kako se ističe, to je povećanje u odnosu na 0,3 odsto, koliko se očekivalo u poslednjoj prognozi iz novembra. EK je za širi blok od 27 zemalja procenila ekonomski rast na 0,9 odsto u odnosu na 0,3 odsto u prognozi iz novembra, preneo je AP.

Agencija navodi da zasluge za poboljšanje prognoze ekonomskog rasta ima visok nivo skladištenja prirodnog gasa. Ekonomija EU je prošle godine nadmašila očekivanja, uz otporan rast, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, navodeći da su u ovoj godini rizici od recesije i nestašice gasa znatno smanjeni, a da je nezaposlenost i dalje na rekordno niskom nivou.

Evropske komunalne kompanije i vlade utrkivale su se u obezbeđivanju novih zaliha nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka prirodnog gasa Evropi usred rata u Ukrajini. Cene prirodnog gasa, koji se koristi za grejanje domova, industriju goriva i proizvodnju električne energije, dostigle su rekordne nivoe prošlog leta, pošto su cene povećane do 18 puta u odnosu na nivo pre krize, i navele su domaćinstva i preduzeća da smanje potrošnju.

Cene su od tada pale, iako su oko tri puta više nego pre napada Rusije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike