Ko su najbogatiji srpski biznismeni: U svojim rukama držali čak oko 30 odsto BDP-a zemlje

20.09.2020

08:30 >> 09:08

0

Domaći privrednici našli su se i na svetskoj Forbsovoj” listi bogataša, a dok su bili na vrhuncu moći raspolagali su sa više od deset milijardi evra

Ko su najbogatiji srpski biznismeni: U svojim rukama držali čak oko 30 odsto BDP-a zemlje
Copyright Filip Cepter, Miroslav Mišković, Miodrag Kostić i Bogoljub Karić; Foto: ATAImages/Antonio Ahel

Dok osnivač i direktor „Amazona” Džef Bezos treću godinu zaredom predvodi Forbsovu listu milijardera i u svojim rukama drži basnoslovnu sumu od 179 milijardi dolara, na ovu prestižnu svetsku listu od domaćih biznismena jedini je stigao vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković.

Miroslav Mišković Antonio Ahel/ATAImages

Prvi čovek „Delte“ našao se pre 13 godina na 891. poziciji na svetskoj „Forbsovoj” listi milijardera. Njegovo bogatstvo je te 2007. godine procenjeno na oko milijardu evra, a delio je poziciju na listi sa još 50 privrednika.

Miodrag Kostić; Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Samo godinu kasnije, Mišković je na „Forbsovoj” listi proglašen za jednog od najbogatijih biznismena na Balkanu, kada je prema tadašnjoj proceni „Forbsa”, njegovo bogatstvo iznosilo čak oko šest milijardi evra.

S druge strane, u regionalnom izdanju „Forbsa” čije sedište se nalazilo u Zagrebu, a koji je rangirao privrednike za svaku zemlju pojedinačno, redovno su vodeće pozicije zauzimali i srpski biznismeni.

Iako je regionalno izdanje „Forbsa“ ugašeno u junu 2016. godine, malo je verovatno da se lista najbogatijih biznismena u Srbiji mnogo promenila. Tako je prvorangirani na poslednjoj „Forbsovoj” listi za Srbiju bio vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić. On je baš te godine skinuo s trona Miroslava Miškovića. Prema izveštaju „Forbsa”, poslovni prihodi „MK grupe“ tada su iznosili nešto manje od pola milijarde.
Inače, za razliku od američkog „Forbsa” koji je merio lično bogatstvo, regionalno izdanje oslanjalo se na poslovni prihod. To znači da je pre svega uzeto u obzir poslovanje kompanije, sve što ona proizvodi i proda.

Vlasnik „Amazona” i dalje najbogatiji

Najnovija „Forbsova” lista 400 milijardera objavljena je početkom septembra. Ukupna vrednost njihovog bogatstva dostigla je 3,2 biliona dolara. Listu predvodi Džef Bezos, dok je drugo mesto pripalo Bilu Gejtsu, vlasniku „Majkrosofta”, koji ima 111 milijardi dolara), a treće vlasniku „Fejsbukaa” Marku Zakerbergu sa 85 milijardi.

Zanimljivo je da se, prema pojedinim proračunima, a pre svetske ekonomske krize 2008. godine, bogatstvo samo desetak najvećih privrednika u Srbiji merilo milijardama evra.

Filip Cepter; Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Tako je, navodno, 2009. godine samo 10 ljudi u Srbiji u svojim rukama držalo čak oko 30 odsto BDP-a zemlje, što je skoro deset milijardi evra. Među njima je, pored Miroslava Miškovića, bio i Bogoljub Karić, koji je 2005. na „Forbsovoj” listi proglašen za 21. najbogatijeg biznismena u Evropi.

Takođe, na čuvenoj svetskoj listi bogataša godinama su se nalazili i Filip Cepter, Petar Matijević, ali i mnogobrojni biznismeni čije su firme u međuvremenu propale. Svakako su najpoznatiji Miroslav Bogićević, vlasnik “Farmakoma MB”, i Goran Perčević, vlasnik “Interkomerca”. Njih dvojica su 2014. godine bili pozicionirani na regionalnoj „Forbsovoj” listi najbogatijih srpskih privrednika.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike