Komesar za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva poručio: Trgovinske veze Velike Britanije i Srbije idu u pravom smeru

11.05.2023

14:06

0

Autor: R.M.

Komesar za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Evropu Kris Barton kaže da Velika Britanija smatra da je važno podržati trgovinu između Srbije i te zemlje

Komesar za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva poručio: Trgovinske veze Velike Britanije i Srbije idu u pravom smeru
Kris Barton - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Britansko-srpska privredna komora (BSCC) organizovala je danas susret na kome se članovima komore i srpskim privrednicima obratio komesar za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Evropu Kris Barton.

Događaj je organizovan u OMR Luxury Store u Westu 65, a razlog zbog čega je izabrano baš ovo mesto jeste zato što je "British Motors Srbija" dugogodišnji cenjeni član BSCC koji komori pruža neizmernu, kontinuiranu podršku pa su sa zadovoljstvom i ovoga puta podržali njihovu inicijativu. 

Inače, Barton je okupljenima pričao o britansko – srpskim privrednim odnosima, i pozvao ih da učestvuju u njihovom razvoju. On je rekao da Velika Britanija smatra da je važno podržati trgovinu između Srbije i te zemlje.

Naglasio je čvrstu uverenost Velike Britanije da trgovina i investicije stvaraju ekonomski rast, poslove i jačaju ekonomski standard.

- Ono što je posebno važno u ovom momentu iz perspektive Ujedinjenog kraljevstva jeste da se svi suočavamo sa ekonomski izazovnim vremenima na internacionalnom nivou. Imali smo direktne posledice kovida, Bregzit tranzicije kao i strašnih događaja u Ukrajini - rekao je komesar.

- Ja i naša vlada snažno verujemo da trgovina nije samo u vezi sa ekonomijom, već je važna za stvaranje partnerstava između zemalja. Velika Britanija i Srbija imaju bogatu istoriju, a trgovinske veze mogu pomoći produbljenju i jačanju tokom vremena - dodao je Barton.

24sedam/Goran Sivački
Kris Barton

On je naglasio da je prošle godine vrednost trgovine između Srbije i Britanije bila 867 miliona funti, što je porast od trideset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Tako da ova izvrsna trgovina ide u pravom smeru. Britanski izvoz u Srbiju iznosio je 367 miliona funti prošle godine, što je povećanje od 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu - rekao je komesar.

Barton je objasnio i da se britanska vlada trudi da pomogne investicije britanskih firmi van zemlje.

Komesar je naglasio da su naše dve zemlje dosta stvari uradile kako bi popravile svoje ekonomske odnose, a jedan od tih poteza je potpisivanje trgovinskog sporazuma 2021. godine.

24sedam/Goran Sivački
 

Naglasio je da oko 100 britanskih kompanija radi u Srbiji, a mnoge od njih imaju i predstavništva.

- Želimo da uradimo sve što možemo da podržimo biznise koji su već ovde, a gledamo i prilike u novim oblastima poput energetike, rudarstva, farmerstva, usluga... - rekao je on i pozvao članove komore da im pomognu u tome.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Makleod izjavila je da pre nego što je došla u Srbiju susrela se sa našom ambasadorkom u Londonu Aleksandrom Joksimović.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ona mi je rekla da moramo da učinimo nešto da pomognemo u pravljenju komore. Ja sam rekla da je to sjajan ideja - rekla je ona.

Ambasadorka je dodala da je na prvom sastanku sa predsednikom naglasila da se moraju stvoriti snažni bilateralni odnosi, a da ekonomija mora biti u njihovom središtu.

24sedam/Goran Sivački
Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji

- Aleksandar Vučić i Boris Džonson su se složili sa time - izjavila je ona. 

Inače, Barton se juče sastao i sa ministrom građevinarstva Goranom Vesićem prilikom čega je istakao da postoji obostrana želja za dodatnim unapređenjem odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući da je u poslednjih nekoliko godina već zabeležen značajan rast trgovine između dve zemlje.

- Želimo jače veze Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Prisutni smo i aktivni u ovom regionu i želimo da pomognemo i u Srbiji - rekao je Barton.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike