Brnabić: Sajam u Mostaru doprineo boljoj privrednoj saradnji Srbije i BiH

02.05.2023

18:04

0

Zamolila je sve u Bosni i Hercegovini da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan

Brnabić: Sajam u Mostaru doprineo boljoj privrednoj saradnji Srbije i BiH
premijerka Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju 24. Međunarodnog privrednog sajma, da se nada da će region nastaviti da razvija odnose i prosperitetan Balkan za sve svoje građane i privrednike i pozvala Bosnu i Hercegovinu da se pridruži Otvorenom Balkanu.

Ona je rekla da delegaciju Srbije na ovom sajmu čini 14 preduzeća iz raznih sektora a da činjenica da je delegacija pojačana poslanikom Milimirom Vujadinovićem, predsednikom Grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom pokazuje koliki značaj Srbija pridaje sajmu u Mostaru i odnosima sa BiH i regionom.

- Pre 48 sati sam bila u Zagrebu gde sam imala dobre razgovore sa hrvatskim premijerom Plenkovićem. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima nastaviti ovim putem i da zajedno razvijamo miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve naše građane i privrednike - istakla je ona.

TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ
 

Zamolila je sve u Bosni i Hercegovini da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan i navela da to nema nikakve veze sa politikom osim što bi smanjilo tenzije.

- Sada su u Otvorenom Balkanu Srbija, Severna Makedonija i Albanija a dobro bi nam došla veća uključenost BiH i Crne Gore. Ova inicijativa je posvećena otvaranju granica i uzajamnom slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, stalno otvorenim graničnim prelazima, različitim inspekcijama pre svega fitosanitarnoj i veterinarskoj koje su potpuno usklađene i da obezbedimo da naša privreda i ljudi imaju veće benefite od naše međusobne saradnje - rekla je Brnabić.

Istakla je da spoljnotrgovinska razmena Srbije i BiH raste i da je u poslednjih 10 godina udvostručena, te da je BiH Srbiji drugi izvozni partner a Srbija BiH treći.

- To pokazuje i koliki je potencijal naše saradnje koji se možda i ne vidi na prvi pogled, jer nam se čini da su važnije neke druge zemlje sa većim privrednim potencijalima, ali kada se pogledaju ove činjenice, vidi se da nisu - navela je Brnabić.

Dodala je da je prošla godina bila odlična i da je tada međusobna razmena skočila za 33 odsto, a izvoz iz BiH u Srbiju za skoro 40 procenata i ocenila da je mostarski sajam jedna od manifestacija koja je u tom napretku imala važnu ulogu.

Organizatorima je čestitala na uspešno organizovanom sajmu i izrazila nadu da će on doprineti novim dobrim rezultatima u budućnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike